Hopp til innhold

Rekordmange frykter økt ledighet

Mange frykter økt arbeidsledighet i tiden som kommer, viser nye forbrukertillitstall. Men nesten ingen tror at de selv vil miste jobben.

Hans Petter Skogstad, Makrosikt
Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Forbrukertilliten falt i november med minus 5,3 poeng i november, ned fra minus 0,3 poeng i oktober. Det viser nye tall fra Makrosikt.

Consumer Confidence Indeksen (CCI) er et internasjonal mål på forbrukernes tillit og forventninger til økonomien fremover, og brukes av alle EU-land.

Frykter økt arbeidsledighet

Det er i hovedsak økt frykt for høyere arbeidsledighet som trekker forbrukertilliten ned. Andelen som venter høyere arbeidsledighet steg til rekordhøye 52 prosent, og for første gang venter mer enn halvparten økt ledighet. Svekket tro på både egen og landets økonomi bidrar i tillegg.

....men tror de selv sitter trygt

Samtidig er det få som tror på at økt ledighet vil ramme dem selv, viser tallene. Nærmere 80 prosent av forbrukerne anser faren for at de selv blir ledige som verken økt eller minsket.

- Tilsynelatende er det et paradoks at så mange forventer at ledigheten stiger samtidig som de anser sin egen jobb som trygg. Men arbeidsledigheten er jo rekordlav, og de fleste vil beholde jobben selv om ledigheten stiger, sier Hans Petter Skogstad til NRK. Han er daglig leder i Makrosikt, som har laget analysen.

Vil heller spare enn bruke

Rapporten viser at stadig flere vil spare penger når lånerentene går ned.
- Folk forventer at rentene skal ned, og når folk får lavere renteutgifter vil de heller spare disse pengene enn å bruke dem, sier Skogstad.

Dermed får ikke regjeringen nødvendigvis så mye drahjelp av at rentene er på vei nedover. Finansminsteren ble nylig sitert på at folk burde "handle julegaver så det svir" for å få fart på økonomien.

Men tallene fra Makrosikt kan tyde på at rentene trolig må ganske mye ned før de får effekt på forbruket.

Utvikling i forbrukertillit, 2008:

Forbrukertillit 2008

Måned

Forbrukertillit (CGI)

Januar

4,2

Februar

5,6

Mars

0,4

April

0,1

Mai

2,3

Juni

1,5

August

-3,0

September

-7,5

Oktober

-0,3

November

-5,3

Ekspander/minimer faktaboks