Produksjonskutt i Norske Skog

Norske Skog kan komme til å permittere ansatte ved alle fabrikkene i Norge, til tross for at selskapet i dag la frem det beste driftsresultatet for fjerde kvartal på flere år.

Norske Skog Saugbrugs

Norske Skogs fabrikk Saubrugs i Halden blir rammet i form av produksjonskutt og mulige permitteringer. Fabrikken har 700 ansatte.

Foto: Rainer Prang / NRK

- Vi har i dag lagt frem en plan om å kutte produksjonskapasiteten med rundt 200 000 tonn avispapir innenfor Europa, og 75 000 tonn innenfor magasinpapir, sier kommunikasjonsdirektør Tom Bratlie til NRK.

Produksjonskuttene innebærer behov for færre hender, og resultatet kan bli permitteringer.

Kan komme kutt ved alle fabrikker

- Alle fabrikkene vil oppleve noe produksjonskutt, men dette må vi komme tilbake til når vi har utarbeidet en god plan sammen med ledelsen og de tillitsvalgte ved fabrikkene, sier Bratlie.

Han sier til NRK at det ikke foreligger konkrete planer om permitteringer, men at han ikke kan utelukke det.

Follum

Også ved Norske Skog Follum (bildet) vil det komme produksjonskutt og det kan komme permitteringer. Fabrikken, som ligger i Hønefoss har 450 ansatte. Også Skogn, der Norske Skog har 515 ansatte må belage seg på kutt.

Foto: Morten W. Røkeberg / NRK

Ingen fare for konkurs

Gjelden i Norske Skog er nå fire ganger så høy som børsverdien i selskapet. Til tross for dette er det ingen fare for konkurs i selskapet, sier Hans Erik Jacobsen, som er analytiker i First Securities.

- Riktignok er gjelden høy i forhold til børsverdien, men det er om trent like mye egenkapital som gjeld i selskapet nå, så det er overhodet ingen fare for at selskapet skal gå konkurs, sier Jacobsen til NRK.

Bedre resultat enn ventet

I dag la Norske Skog frem et driftsresultat for fjerde kvartal på 922 millioner kroner, som er opp 210 millioner kroner fra tredje kvartal. Aksjen stiger på Oslo Børs på resultatene. Klokken 11.30 er aksjen 7 prosent mer verdt enn da børsen åpnet klokken 09.00.

LES: Norske Skog ser en lysning