Presset til generalforsamling

Styret i Aker Solutions har akseptert at beslutningen om å ta opp et stort obligasjonslån, skal behandles i selskapets generalforsamling.

Sylvia Brustad og Simen Lieungh

Nærings- og handelsminister Sylvia Brustad og Aker Solutions-sjef Simen Lieungh ankommer NRK for å delta i Redaksjon En i kveld.

Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

Administrerende direktør i Aker Solutions, Simen Lieungh, sa på Redaksjon EN at de har kommet til denne konklusjonen i et styremøte i dag.

Se i nett-TV: Redaksjon EN

- Vi mener riktignok at det ikke er en direkte kobling mellom transaksjonen og lånene. Vi mener lån er den mest hensiktsmessige måten å finansiere transaksjonen på, sier Lieungh.

- Er dere presset til dette slik omstendighetene er?

- Ja, vi er det. Det mest hensiktsmessige om vi skal få tegnet et lån er å ta dette til generalforsamlingen, sier Lieungh.

Dette skjer få timer etter at Aker ASA sitt eget revisjonsutvalg konkluderer med at handelen har foregått på en problemfri måte.

«En god begynnelse»

Nærings- og handelsminister Sylvia Brustad har hele tiden krevet å få Aker Solutions-kjøpene behandlet i generalforsamlingen. Hun sier at deres egne to juridiske vurderinger, samt de svenske eierne, er enige om at dette er måten å gjøre det på.

Hun karaktereriserer innrømmelsen fra Aker Solutions som «en god begynnelse».

- Vi har ønsket å finne en løsning i saken og har vært i dialog med eierne. Vi er opptatt av at prosessen burde vært på en annen måte, sier Brustad, og understreker at hun vil at alt i denne saken skal behandles i generalforsamlingen.

Det er nemlig uklart om også selve transaksjonene skal behandles i generalforsamlingen, ikke bare obligasjonslånene.

Brustad vil at også transaksjonene skal behandles der.

Redaktør Trygve Hegnar viser til aksjeloven, som sier at i handel mellom nærtstående selskaper, skal en transaksjon legges fram for eierne på en generalforsamling.

Han sier at han ikke skjønner hvorfor Røkke vil risikere så mye på dette.

- Han har ødelagt sitt rykte for ti år framover, sier finansredaktøren.

Vil fortsatt ha høring

Per Kristian Foss sa i Redaksjon EN at regjeringen er lurt trill rundt i saken.

- Denne saken viser at det ikke er noen søndagsskole å sitte i eierskap med Røkke.

Foss sier at han fortsatt vil ha belyst saken i en åpen høring i kontroll- og konstitusjonskomiteen i Stortinget.

Tidligere i dag ble statens representant i Aker Holding-styret, Berit Kjøll, stilt i vanry av Aker ASAs eget revisjonsutvalg.

Statens representant skal ha blitt spurt om hun ville ha den samme informasjonen som de svenske aksjonærene før salget ble gjennomført.

- Så vidt vi kan forstå var det ikke noe ønske om å være med på den gjennomgangen, sier revisjonsutvalgets leder Finn Berg Jacobsen.

Berit Kjøll avviser disse påstandene bryskt.

Hvor er Røkke?

Hovedpersonen selv, Kjell Inge Røkke, har ikke vist seg i noen av dagens flerfoldige debatter om Aker-transaksjonene.

Redaksjon EN-programleder Viggo Johansen spurte konserndirektør Geir Arne Drangeid i Aker ASA hvor Røkke var, men alt han fikk til svar var:

- Det spørsmålet har jeg fått mange ganger i dag, sier Drangeid.