Berit Kjøll lover å slå tilbake

- Aker ASAs revisjonsutvalg farer med løgn, sier statens representant i Aker Holding-styret, Berit Kjøll.

Berit Kjøll
Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

I dag frikjente Aker ASAs eget revisjonsutvalg sitt eget selskaps styre og administrasjon, og mener de har opptrådt korrekt i forbindelse med salget til Aker Solutions AS.

24. mars, over en uke før salget ble gjennomført, fikk statens representant i Aker Holding-styret, Berit Kjøll, tilsendt en detaljert presentasjon, som inneholdt så vel selskaper som verdsetting og pris.

- Takket nei

Dette ba hun om fordi hun morgenen etter skulle informere eieren, Nærings- og handelsdepartementet. Mens en annen storeier i Aker Solutions, svenske Saab Investor, ba om og fikk utdypende informasjon, takket Kjøll nei til dette.

Det kommer fram i Aker ASAs revisjonsrapport.

- Statens representant ble spurt om hun ville ha den samme informasjonen som de svenske aksjonærene. Så vidt vi kan forstå var det ikke noe ønske om å være med på den gjennomgangen, sier revisjonsutvalgets leder Finn Berg Jacobsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Finn Berg Jacobsen

- Kjøll hadde ikke noe ønske om å være med på utdypende gjennomgang, sier Finn Berg Jacobsen.

Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

- Direkte feil

Kjøll sier til NRK at hun beklager sterkt at Akers revisjonsutvalg baserer sin utredning på enkelte faktafeil.

- Men det kommer fram at du takket nei til å være med på et møte for å få informasjon om transaksjonene?

- Det er direkte feil. I etterkant av møtet tok jeg tak i Bengt Rem (konserndirektør for finans og administrasjon i Aker), og sa: Hvis det blir noe slikt møte, er det viktig at jeg får beskjed, for da vil jeg kontakte departementet og invitere mine folk til å være med. Jeg hørte aldri en tilbakemelding på dette.

- Har god samvittighet

- Så du mener at du klart og tydelig har sagt at departementet ville være med på dette?

- Absolutt. Hvis jeg fikk beskjed om at det ble avholdt et slikt møte da min svenske kollega ikke var tilstede den dagen, så ønsket han å sende to representanter dagen etter for å gå mer i detalj. Da tenkte jeg at det var klokt også for mine folk i departementet å være med. Men jeg fikk aldri noen beskjed tilbake på dette, sier hun.

- Flere av punktene de kritiserer meg på, er faktafeil. Det skal jeg slå tilbake på. Jeg vil si at jeg har god samvittighet for at jeg har behandlet saken etter beste evne, legger Kjøll til.