NRK Meny
Normal

Pensjonsfondet tapte 30 milliarder

Statens pensjonsfond – Norge har aldri tapt så mye penger som i 2008. Likevel har Folketrygdfondet aldri gjort det så bra.

Olaug Svarva, administrerende direktør i Folketrygdfondet

Adm.direktør Olaug Svarva i Folketrygdfondet presenterer resultatet for Statens pensjonsfond - Norge for 2008.

Foto: Berit Roald / SCANPIX


Statens Pensjonsfond Norge tapte 29,6 milliarder kroner i 2008. Det er det største tapet i kroner som Folketrygdfondet noensinne har hatt i sin 42-årige historie.

Resultatet ble en avkastning på minus 25,1 prosent, noe som betyr at en av fire kroner i fondet ble blåst bort på grunn av den kraftige nedgangen i aksjemarkedene i Norge og Norden i 2008.

Tapet er så stort at all avkastning i de svært gode årene 2006 og 2007, er borte. Og det er på norske aksjer fondet har tapt mest.

Video: - Historisk sett er dette veldig, veldig bra.

Video nsps_upload_2009_3_4_15_58_47_6.jpg

Olaug Svarva, adm. dir. i Folketrygdfondet.

Bedre enn de aller fleste

Likvel har Folketrygdfondet aldri gjort det så bra som i 2008. Forklaringen er at Statens Pensjonsfond Norge måler sine resultater i forhold til en såkalt referanseportefølje som er fastsatt av Finansdepartementet.

Denne referanseporteføljen måler resultatene Pensjonsfondet oppnår gjennom sin forvaltning mot markedets gjennomsnittlige avkastning.

Og i forhold til denne målestokken gjør Pensjonsfondet det rekordbra. Resultatene viser at Statens Pensjonsfond Norge gjorde det 3,7 prosent bedre enn markedet på grunn av god forvaltning. 4,3 milliarder kroner ekstra tjente fondet, fordi forvalterne gjorde det bedre enn gjennomsnittet. Det er rekordbra.

Likevel er ikke Oddlaug Svarva, som leder Folketrygdfondet fornøyd:

- Man kan ikke være fornøyd i et sånt år, men vi kan fastlå at vi har gjort det bedre enn referanseporteføljen, sier Svarva til NRK.

Kun ett av Norges 15 største aksjefond, Holberg Norge, leverte bedre avkastning (mindre dårlig) enn Statens Pensjonsfond Norge.

Likevel ingen lønnsfest

Og mens andre forvaltere får bedre betalt hvis de slår markedets avkastning, er det ingen fet bonus i vente for toppsjef Olaug Svarva eller forvalterne i Statens Pensjonsfond Norge.

- Det er ingen variabel avlønning i Folketrygdfondet, sier Olaug Svarva til NRK.

Kjøper aksjer når kursene faller

I løpet av 2008 har Folketrygdfondet handlet aksjer i Norge og Norden for nesten 11 milliarder kroner.

Grunnen er at Folketrygdfondet skal ha en eierandel på 60 prosent aksjer og 40 prosent rentepapirer. Rentepapirer er obligasjoner og sertifikater.

Men når aksjekursene faller, faller også aksjeandelen som del av totalporteføljen. I løpet av høsten var aksjeandelen nede under 50 prosent. Da må fondet selge rentepapirer, og kjøpe aksjer.

Det har gjort at Folketrygdfondet ved utgangen av 2008 eide 4,1 prosent av aksjene på Oslo Børs, mot 2,8 prosent året før.

Ved utgangen av 2008 var aksjene og rentepapirene i Folketrygdfondet samlet verdt 87,8 milliarder kroner.