– Bankene burde ha ventet med rentehopp

Renta i Norge er unormalt lav, sier finansminister Sigbjørn Johnsen. Likevel er Ap-statsråden overrasket over at storbanker som DNB og Nordea øker renta.

Finansminister Sigbjørn Johnsen alvorlig

SOLID: – Jeg er først og fremst opptatt av solide banker, for det er viktig for norsk økonomi, sier finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap).

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Jeg er overrasket over begrunnelsen som enkelte banker har gitt for å øke renta. De viser til kapitalkrav som de faktisk ikke vet hva blir. De burde ha ventet, sier finansministeren til Politisk Kvarter på NRK P2.

Bankene skyldte på staten da lånene ble dyrere

Allerede i februar annonserte Norges største bank, DNB, at de de varslede endringene i myndighetenes krav til bankenes egenkapital ville føre til dyrere lån for forbrukerne.

– Nye reguleringer fra europeiske og norske myndigheter vil føre til at bankene må øke marginene ytterligere i år, og til at lån sannsynligvis blir dyrere for både bedrifter og forbrukere, sa DNB-sjef Rune Bjerke da.

Artikkelen fortsetter under videoen:

Finansminister Sigbjørn Johnsen er overrasket over den begrunnelsen bankene bruker for å sette opp renta.

NETT-TV: Se hva Sigbjørn Johnsen sier om at flere store banker har valgt å gjøre boliglånene dyrere.

Tidligere denne måneden økte banken renta med 0,3 prosentpoeng, noe som innebærer at de med to millioner i lån årlig må ut med 6000 kroner mer før skatt.

Kravene blir først kjent senere i vår

Også banker som Nordea og Sparebank 1 har gjort det samme. Nordea viste til Finanstilsynets høringsnotat om kapitalkrav og risikovekter for boliglån da de skrudde opp renta.

«Det er uklart hva det endelige regelverket blir, når det blir innført, og hvordan det slår ut på bankenes totale utlånskapasitet. Det som er sikkert, er at bankenes kostnader knyttet til å gi boliglån vil øke. Gjennom denne renteøkningen begynner vi allerede nå de nødvendige tilpasningene til et høyere kostnadsnivå,» uttalte John Sætre i Nordea Norge i børsmeldingen.

Finansministeren understreker overfor NRK at innholdet i de nye kravene staten stiller til bankene ikke kommer til å bli kjent før senere i vår.

– Alle banker i Norge og Europa kommer til å få skjerpet krav til egenkapital for å stå sterkere i dårlige tider, sier Johnsen.

– Unormal lav rente

Han har liten forståelse for at de varslede kravene gjør at bankene allerede nå setter opp renta.

– Vi har et unormalt lavt rentenivå nå. Renta kommer til å gå opp når situasjonen i Europa endrer seg til det bedre. Men i det aktuelle tilfellet er jeg overrasket over at man bruker et krav man ikke har sett som begrunnelse for å øke renta, sier han.

Johnsen viser også til at norske banker de siste årene har hatt gode muligheter til å legge til side penger for å styrke egenkapitalen sin.

– Bankene har de siste årene fått lavere innlånsrenter, slik at rentemarginen har økt, og det er en grunn til at jeg er overrasket over det standpunktet som noen banker har tatt, sier han.

Hør intervjuet med Sigbjørn Johsen i Politisk Kvarter: