Hopp til innhold

Orkla selger Elkem til Bluestar

Orkla selger Elkem til China National Bluestar Group Co. Ltd for 2 milliarder dollar – om lag 12 milliarder norske kroner.

Video Delte meninger om mulig Elkem-salg til Kina
Foto: Nyhetsspiller

Avtalen omfatter divisjonene Elkem Silicon Materials, Elkem Foundry Products, Elkem Carbon og Elkem Solar.

Avtalen innbefatter 1,5 TWh/år-kontrakten Orkla kjøpte i fjor, som sikrer det langsiktige kraftbehovet til Elkems smelteverk i Norge. Orkla vil beholde aksjene i Elkem Energi AS, herunder 85 prosent av eierandelene i AS Saudefaldene, skriver Elkem på sine nettsider.

Kjøpesummen for aksjene gjøres opp kontant, opplyser Orkla i en børsmelding. Salget skal etter planen gjennomføres i løpet av første halvår 2011.

– Transaksjonen er i tråd med Orklas strategi om en mer fokusert portefølje med satsing på merkevarer og aluminiumløsninger, samt å redusere konsernets eksponering mot solindustrien, sier Orklas konsernsjef Bjørn M. Wiggen.

Verdensledende

Elkem er blant verdens ledende selskaper innenfor produksjon av metaller og materialer. Hovedproduktene er silisium, høyrent silisium til solarindustrien, spesiallegeringer av ferrosilisium til støperiindustrien, karbon og microsilica.

Kjøperen, Bluestar, er Kinas største silisiumkonsern, med 40.000 ansatte utenfor Kina. Selskapet er 80 prosent eid av den kinesiske staten, resten tilhører det amerikanske oppkjøpsfondet Blackstone. Selskapet omsatte i fjor for 6 milliarder dollar – om lag 36 milliarder norske kroner.

LES: – Trenger ikke å frykte Elkem-salg

– Det er viktig å sikre at Elkem får en nye eier som kan videreutvikle selskapets potensial og holde kompetanse og ressurser samlet, sier Bjørn M. Wiggen.

– I Bluestar vil Elkem ha en eier med solid finansiell kapasitet som er godt posisjonert i verdens største marked for metaller og fornybare materialer. Bluestar har de beste forutsetninger for å kunne utnytte de mulighetene som ligger i Elkems teknologiske styrke og kompetanse, legger konsernsjefen til.

Trenger tillatelser

Gjennomføringen av Orklas salg av Elkem er blant annet betinget av at Bluestar får de nødvendige godkjennelsene fra de berørte konkurransemyndighetene.

Olje- og energidepartementet må gi nødvendige tillatelser til overføringen av Elkem Energi AS til Orkla ASA, og til etablering av en ny kraftkontrakt mellom Elkem AS og AS Saudefaldene for å oppfylle stortingsbestemte vilkår om bruk av kraftvolumer i Elkems industrivirksomhet.