NRK Meny
Normal

Generalstreik i Hellas holder Wall Street på vent

Tirsdag var Hellas igjen rammet av en 24 timer lang generalstreik. – Resten av Europa er i ferd med å gå tom for tålmodighet med grekerne, sier analytiker.

Hellas generalstreik

Politiet brukte tåregass mot demonstranter i sentrum av Aten tirsdag.

Foto: JOHN KOLESIDIS / Reuters

– Arbeidsledighet, fattigdom og utarming av landet. Feilen skyldes avtalene med EU, IMF og ECB, sto det å lese på noen av bannerne som ble holdt fram.

Demonstrantene vendte sitt sinne mot regjeringen, som jobber med nye, smertefulle reformer, skriver NTB.

Statsminister Lukas Papademos forsøkte tirsdag å få koalisjonsregjeringen med på nye krav om sparetiltak fra EU, Det internasjonale pengefondet (IMF) og Den europeiske sentralbanken (ECB).

Hellas må om kort tid ha en avtale om nye lån på plass for å unngå en konkurs i mars.

– Regjeringen jobber nå med sluttdokumentet som skal diskuteres politisk på et møte tirsdag kveld, opplyste en gresk tjenestemann.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Hellas generalstreik 2

En demonstrant holder et gresk flagg opp foran politistyrker som vokter parlamentsbygningen i Aten. Hellas var tirsdag igjen rammet av generalstreik og uroligheter som følge av planene om nye økonomiske innstramminger.

Foto: YANNIS BEHRAKIS / Reuters

Markedet holdes i sjakk

Amerikanske børser fortsetter gårsdagens nedgang tirsdag. Markedet holdes i sjakk av at det greske gjeldsdramaet forblir uavklart, melder DN.no.

Markedet synes imidlertid i mindre grad å frykte smittefaren enn tidligere, i det euroen har styrket seg og statsrentene er lite endret, ifølge TDN Finans.

– Resten av Europa er i ferd med å gå tom for tålmodighet med grekerne. En gresk konkurs vil skape en korreksjon på 5 til 10 prosent i europeiske aksjemarkeder og kanskje mindre enn halvparten av dette i USA, men det vil ikke være mer, sier sjefstrateg Morten Kongshaug i Danske Bank i København til Bloomberg News.

Intern storm

Men om Hellas er under sterkt press fra EU og IMF, er altså ikke trykket noe mindre internt.

Gresk opprørspoliti måtte igjen bruke tåregass mot rasende demonstranter utenfor nasjonalforsamlingen i Aten.

Politiet avfyrte tåregassen da noen hundre maskerte demonstranter forsøkte å ta seg forbi en sperring utenfor nasjonalforsamlingen. Det ble ikke meldt om sårede etter sammenstøtene.

Like i nærheten deltok over 10.000 streikende fagforeningsmedlemmer i et demonstrasjonstog.

Den 24 timer lange generalstreiken ble arrangert av landets største fagforeninger i protest mot sparetiltakene Hellas' internasjonale långivere krever.

Nok er nok!

“Nå holder det. Vi klarer ikke mer», var påskriften på demonstrantenes bannere på Syntagmaplassen i sentrum av Aten.

Noen av demonstrantene satte fyr på et tysk flagg foran nasjonalforsamlingen i protest mot Berlins strenge krav om budsjettdisiplin.

Ansatte på skoler, i departementer, sykehus og banker var blant deltakerne i streiken, som også rammet offentlig transport, melder NTB.