NRK Meny
Normal

Norges overskudd i verdensklasse

Norge hevder seg i verdenstoppen når det gjelder handelsoverskudd regnet i norske kroner.

Oljefunn
Foto: NRK arkiv

I fjor var det bare fem land i verden som hadde større handelsoverskudd for varer enn Norge, dersom vi måler i penger med felles valuta.

Det viser en oversikt i det britiske ukemagasinet The Economist, som er gjengitt i nettavisa E24 .

Overskudd på 325 milliarder

Kina ligger på topp i oversikten med 1232 milliarder kroner i handelsoverskudd, mens Norge ligger på sjetteplass med et overskudd på 325 milliarder kroner. Tallene er omregna fra dollar til kroner ved hjelp av gjennomsnittlig dollarkurs for 2009.

Med sine 4,8 millioner mennesker ligger Norge på 116. plass på lista over folketall i verdens land. Til sammenlikning bor det 1,3 milliarder mennesker i verdens mest folkerike land, Kina.

Olje og gass

Ifølge E24 er det oljen og gassen som gjør lille Norge til et stort land i denne sammenhengen. Nesten 60 prosent av Norges vareeksport i fjor var olje og gass.

– Det store overskuddet i handelen er uttrykk for at Norge utvinner olje og gass, og sparer inntektene til senere bruk. Hvis Norge de siste åra hadde hatt balanse i utenrikshandelen, ville det vært uttrykk for at vi i løpet av kort tid brukte opp verdien av oljen og gassen. Det hadde vært urovekkende, sier direktør i Statistisk sentralbyrå, Øystein Olsen, til E24.

Russland og Saudi-Arabia er andre oljeland, begge ligger foran Norge på statistikken.

Differansen

Handelsoverskuddet er differansen mellom et lands eksport og import. En relativ stor differanse kan dermed skyldes relativt små bruttotall.

Dersom vi ser tallene for importen og eksporten hver for seg, havner Norge langt ned på lista siden landet er så lite. Men regnet i differanse hevder Norge seg i verdenstoppen.