Hopp til innhold

NHO: – Ikke forvent høyere lønn

NHO ber folk dempe forventningene til lønnsvekst. I fjor fikk vi mer enn vi trodde vi skulle få.

Video Lønnsstatistikk før lønnsoppgjøret

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Hvis vi skal tilpasse lønnsveksten til evnen den eksportutsatte delen av norsk industri har til å betale, er det ingen grunn til å forvente seg særlig tillegg i lønn til neste år, sier NHOs administrerende direktør John G. Bernander.

TBU, Teknisk beregningsutvalg, har fasiten på hva slags lønn vi fikk i fjor.

Beregninger viser at vi fikk mer enn vi trodde i fjor, i snitt over 4,3 prosent. Det utgjør drøyt 13.000 kroner ekstra hvis du tjente 300.000 kroner.

Ådne Cappelen, leder i Teknisk beregningsutvalg (TBU)

ØKT REALLØNN: – Vi har gjennomgående hatt en økt reallønn på et par prosent i året, sier Ådne Cappelen, leder for Teknisk beregningsutvalg.

Foto: Tobias Prosch Simonsen / NRK
Stein Reegård, sjeføkonom i i LO

BRA I FJOR: – Det ble en veldig bra lønnsutvikling for de aller fleste i fjor, konstaterer LOs sjeføkonom Stein Reegård.

Foto: Tobias Prosch Simonsen / NRK

– I mange land har ikke kjøpekraften økt mye de siste ti årene, mens vi jo har gjennomgående hatt en økt reallønn på et par prosent i året, sier Ådne Cappelen, leder for Teknisk beregningsutvalg, til NRK.

LO fornøyd

Og med tanke på hvor bratt og stramt fjoråret var, er LO fornøyd med fasiten fra de med de viktige tre bokstavene TBU:

– Det ble en veldig bra lønnsutvikling for de aller fleste. Og kanskje overraskende jevnt fordelt, tatt i betraktning av at norsk økonomi står overfor ganske ulike forutsetninger i ulike deler av samfunnet, sier sjeføkonom Stein Reegard i LO.

Snart starter årets lønnsoppgjør. Med fasiten fra de med de tre bokstavene i neven, byr arbeidsgiversiden allerede på fire små bokstaver: lite.

– Ingen tillegg

– Hvis vi sier at frontfaget skal gå først, altså de som nå begynner å forhandle, som er den eksportutsatte delen av norsk industri. At vi skal tilpasse lønnsveksten til den evnen de har til å betale, ja da er det ingen grunn til å forvente seg særlige tillegg til neste år, sier administrerende direktør John G. Bernander i NHO.

Om et år kommer ny fasit for lønnsutviklingen, de mest pessimistiske skulle nok ønske seg at den var et tegn – et rundt et.