NRK Meny
Normal

Nedgang på Børsen

Hovedindeksen på Oslo Børs har vært mildt sagt ustabil i dag, etter at både gode og dårlige nyheter har tikket inn fra USA. Da børsen stengte torsdag endte indeksen på 410,2 poeng, en nedgang på 0,4 prosent.

Oslo Børs
Foto: Lise Åserud / SCANPIX

Dermed er tidenes dårligste start på et børs-år blitt enda verre.

Det ble handlet aksjer for nesten 17 milliarder kroner på børsen i dag.

Børsdagen åpnet med at hovedindeksen gikk rett til vers og tangerte 420 poeng. Men i løpet av dagen sank den smått om senn til under 410 poeng - noe lavere enn den var ved børsåpning.

Fallet skyldtes i stor grad at den amerikanske banken Merrill Lynch leverte elendige tall for fjerde kvartal i ettermiddag. Banken har tapt 14,1 milliarder dollar, eller over 70 milliarder kroner, på dårlige amerikanske boliglån. 

Les også: Ny amerikansk storbank med stortap  

 

Ifølge Dn.no skyldes dette at antall førsteganssøknader til arbeidsledighetstrygd i USA har falt den siste uken.Og i en tid hvor gode økonomiske nyheter fra USA er mangelvare, førte dette til at hovedindeksen spratt opp mot 416 poeng . 

Livredde

Meklersjef Thomas Lande i Glitnir Securities tolker utviklingen dithen at det snart kommer en oppjustering etter den siste tidens kraftige fall. Han tror de store selskapene på børsen kommer til å lede an i oppgangen.

– Det er helt naturlig at det kommer en justering opp etter et så dramatisk fall på relativt kort tid. Spesielt i store selskaper som har falt kraftig den siste tiden, som Orkla, Aker og Norsk Hydro, kommer vi nok til å se en framgang, sier Lande.

– Det er kommet påstander om at vi er midt i et børskrakk nå?

– Nei, det tror jeg ikke. Noe sånt er det helt umulig, og ikke minst altfor tidlig, å konkludere nå, sier han.

Pessimistiske framtidsutsikter har ført til kraftig fall på Oslo Børs siden nyttår. Det er først og fremst nedjusterte estimater i USA og reduserte oljepriser som har påvirket den norske børsen negativt.

Spent på ny tale

FTSE 100-indeksen i London fulgte den samme trenden som Oslo torsdag, mens Frankfurt-børsen i Tyskland opplevde et noe mindre markant fall etter den første stigningen. Stockholmsbørsen var på sin side opp over 1 prosent tidlig torsdag ettermiddag.

Torsdag knyttet det seg dessuten spenning til hva den amerikanske sentralbanksjefen, Ben S. Bernanke, kom til å si i sin halvårlige tale til Kongressen.

Dersom hans uttalelser kan tolkes i en eller annen retning, vil det først påvirke børsene i USA før dominovirkningen trolig kommer til Norge og Oslo Børs fredag morgen og formiddag.

Les også denne: Oppgang på børsen i Japan