NAV svindlet for en halv milliard... som de vet om

Navs svindeljeger mener den reelle summen er flere milliarder kroner.

NAV

PENGENE FORSVINNER: Svindeljeger mener det norske trygdesystemet blir svindlet for flere milliarder kroner hvert eneste år.

Foto: Tor Erik H. Mathiesen / Scanpix

De siste tre årene har NAV blitt svindlet for 500 millioner kroner. Det er summen de vet om. Navs svindeljeger Magne Fladby mener imidlertid at summen er mye høyere.

Les også: Nye tiltak mot drosjejuks
Les også: 3 av 4 trygdesvindlere blir tiltalt
Les også: Oslo på svindlertoppen

– Det kan dreie seg om flere milliarder kroner årlig, sier han til avisen Vårt Land.

Han er direktør i Nav Kontroll og innkreving, og han sier Navs svindeljegere oppdager stadig nye metoder som folk bruker for å kare til seg penger de ikke har rett på.

Arbeidsgiverne snyter NAV

Siste trend viser at arbeidsgivere forsøker seg på systematisk utnyttelse av
systemet. Dette er et økende problem, mener Fladby.

– Vi har sett arbeidsgivere som systematisk utnytter ordningen ved at mange personer er sykmeldt på samme tid som de jobber svart, sier han.

I slike tilfeller blir staten dobbelt snytt, både for trygd og skatt.

Kreative metoder

Nav avdekker stadig mer kreative svindelforsøk, forteller Fladby.

– Vi har sett fiktive firmaer hvor det nesten ikke er omsetning, mens de som er ansatt der går på sykepenger eller annen stønad mesteparten av tiden, sier Fladby.

Både leger, psykologer, spesifikke bransjer og noen etniske miljøer er avslørt for svindel. Svindeljegerne sporer opp synderne blant annet ved å samkjøre offentlige registre, tips fra publikum og mistanker fra Navs egne ansatte.

Fra 2006 til 2008 utgjorde trygdesvindel til sammen 525 millioner kroner, og 4.438 personer er anmeldt for disse forholdene.