Hopp til innhold

Pittsburgh kan bli «Bonus-dreperen»

EU har varslet det. Nå kommer sentralbanken i USA etter med bonuskutteren.

USAs sentralbanksjef Ben Bernanke

BER FOR BONUSKUTT: Dersom sentralbanksjef Ben Bernanke i USA får det som han vil, kommer bonuseventyret i finansbransjen til å være en saga blott.

Foto: TIM SLOAN / AFP

Torsdag skrev NRK at EUs ledere forhandlet om en felles plattform for å begrense bonus og lønn til ansatte i bank- og finansbransjen før G 20-møtet i Pittsburgh 24 og 25 september.

Les også: Dette blir EUs nye bonussystem
Les også: Vil få slutt på bonusfestene

Nå varsler sentralbanken i USA lignende tiltak.

Nødvendig kontroll

Så godt som samtlige land som har vært hardt rammet av den internasjonale finanskrisen, har tatt til orde for at man må begrense og kontrollere toppsjefenes lønninger og bonuser i finansbransjen.

Tiltakene som er lagt på bordet er blant annet at størrelsen på bonuser skal vurderes ut fra resultater over flere år, at man skal forby garanterte bonussystemer og at bonussystemer skal være gjennomsiktige.

Den Europeiske unionen mener også at landene skal ha mer eller mindre konsensus om hvordan bonuskurven skal få lov til å utvikle seg.

Presses av Europa

Etter press fra spesielt Tyskland og Frankrike varsler nå sentralbanken i USA om at de vurderer mye av de samme tiltakene som EU ble enige om torsdag.

Målet er, ifølge Financial Times , å hindre at et bonus- og lønnssystem ute av kontroll skal gjøre ansatte i finans- og bankbransjen så risikovillige at de utløser en ny finanskrise i fremtiden.

I planen til Federal Reserve skisserer de fire veier til målet:

  1. Sentralbanken lanserer et nytt bonussystem som også tar hensyn til risiko.
  2. Utsette utbetaling av bonuser.
  3. Etablere bonussystemer som baserer seg på resultater over flere år.
  4. Oppmuntre til lavere bonuser for kortsiktige gode resulater.

Hele systemet, både for EU og USA, baserer seg på at bonus ikke utelukkende skal basere seg på et finansiellt resultat, men også på den risiko som er tatt for å oppnå resultatet. Dermed vil en ansatt i finansbransjen som treffer med å ta store risiki ikke nødvendigvis får større bonus enn en ansatt som treffer litt dårligere med lavere risiko.