Moody's nedgraderer Irland

Kredittvurderingsselskapet Moody's nedgraderte mandag Irlands kredittvurdering.

Anglo Irish Bank

Kostnadene ved å redde den nasjonaliserte Anglo Irish Bank i 2009 førte til et irsk budsjettunderskudd på 14 prosent av bruttonasjonalprodukt, det høyeste i Europa.

Foto: PETER MUHLY / AFP

Irland nedgraderes ett nivå, fra Aa1 til Aa2, melder nyhetsbyrået Reuters.

Landet vil få en lang vei ut av resesjonen, konstaterer Moody's. Kostnadene ved å redde banksektoren stiger.

Kredittvurderingsselskapet har nå lik vurdering av Irland som rivalen Standard and Poor's AA-rating, men er fortsatt et hakk over Fitch.

Moody's endret også sin fremtidsvurdering for Irland, fra negativ til stabil. Dermed blir det trolig ingen ny nedgradering med det første, skriver Wall Street Journal.

Skal selge gjeld

Nedgraderingen kommer en dag før irsk gjeld for mellom én og 1,5 milliarder euro skal selges på en månedlig auksjon.

– Dagens nedgradering er primært drevet av den irske regjeringens gradvise, men betydelige tap av finansiell styrke, sier Dietmar Hornung, visepresident i Moody's og sjefanalytiker for Irland.

Han mener dette gjenspeiler seg i at Irland er dårligere posisjonert til å betjene gjelden enn før.

Banktrøbbel

Irland hadde noen av de tøffeste kuttene i offentlige utgifter i hele eurosonen i 2009. Kuttene ga landet et lite pustehull fra markedenes angrep på andre eurosone-land.

Men siden da har dårlige nyheter på bankfronten overskygget alt.

Kostnadene ved å redde den nasjonaliserte Anglo Irish Bank i 2009 førte til et irsk budsjettunderskudd på 14 prosent av bruttonasjonalprodukt, det høyeste i Europa. Underskuddet kan stige til 20 prosent i år, ifølge forskningsinstituttet Economic and Social Research Institute (ESRI).