Høy oljepris gjør at mat og bensin blir dyrere

Den høyeste oljeprisen på nesten tre år presser bensin- og matprisene i været over hele landet.

Bensin- og matpriser øker

Bensinprisene ble satt kraftig opp mandag.

Foto: NRK / SCANPIX

I dag må man opp mot 15 kroner literen må man nå ut med for å fylle tanken på bilen med drivstoff.

– Årsaken til oppgangen er først og fremst uroen vi ser i flere oljeeksporterende land. Den har skapt prispress på alle oljeprodukter, sier informasjonssjef Pål Heldaas i Statoil Fuel & Retail til NTB.

Listeprisen ved Statoil-stasjonene justeres som regel to ganger i uka. Utsalgsprisen ved stasjonene kan variere noe, og i perifere strøk av landet med høye transportkostnader og forholdsvis begrensede salgsvolum vil prisen overstige 15 kroner literen for blyfri 95.

Både analytikere og bensinstasjonkjedene venter at prisene bare vil øke fremover, fordi det tar tid å justere prisene.

LES: Tidenes høyeste bensinpris i Norge

LES: – Oljeprisen kan bli fordoblet

Må øke bensinprisen hele tiden

Bensinen vil bli enda dyrere, innrømmer konsernsjef Jakob Schram i bensinstasjonkjeden Statoil Fuel og Retail.

– Det er ingen tvil om at når oljeprisene øke vil drivstffprisen øke. Da må vi hele tiden øke bensinprisen ute på stasjonene, sier Schram til NRK.

Senioroljeanalytiker Thina M. Saltvedt

oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea sier mange varer vil stige i pris i tiden fremover på grunn av de økte oljeprisene.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Men det er ikke bare bensinen som vil bli dyrere i tiden fremover. Oljeprisøkningen fører også til at andre varer blir dyrere og varer som sukker, klær, korn, kaffe og leker vil stige i pris.

– De fleste varene vi kjøper fraktes rundt i verden. Og med en høyere pris på bensin, diesel og flybensin så vil andrerunde-effektene gi oss høyere priser i butikkene, sier oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea.

Prisene har allerede steget mye, men dette blir bare verre når nye varelass fraktet med dyrere drivstoff når butikkhyllene.

– Den økningen vi ser i oljeprisen nå, den vil komme på de produktene vi vil kjøpe utover i dette året, sier Saltvedt.

LES: 4 av 10 mener maten er for dyr

LES: – Matprisen er på farleg høgt nivå

LES: Ny lov skal skvise matkjedene

Uroen i Libya

Da handelen på nordsjøolje ble avsluttet fredag, lå prisen på over 125 dollar fatet.

Oljeprisene sank mandag morgen, etter kraftig oppgang fram mot helgen. Ifølge Bloomberg News har den siste utviklingen i Libya dempet frykten for ytterligere forstyrrelser i oljeforsyningen.

Det er særlig uroen i Libya som har løftet prisen på det sorte gull til nye høyder. Selv om Libya er en relativt liten leverandør på det globale oljemarkedet, er oljeprisen de siste ukene drevet opp av redsel for at uroen skal bre om seg i Midtøsten og ramme større leverandører – ikke minst Saudi-Arabia, som står for 12 prosent av verdens oljeproduksjon.

Men selv med bedring av situasjonen i Libya kan vi vente oss høy oljepris og dyrere butikkvarer i mange år, mener aksjenestor Jan Petter Sissener.

– Vi tror at verden må venne seg til nye nivåer på oljeprisen. Det vil føre til generelt høyere råvarepriser, sier Sissener.