Hopp til innhold

Markedet reagerer lunkent på Monti

Verdens børser ga først tommelen opp til Italias nye statsminister, men falt utover formiddagen. Rentene på italienske lån er bare marginalt bedre enn før helgen.

Mario Monti

Innsettelsen av Mario Monti som ny regjeringssjef i Italia gir umiddelbart positive resultater på verdens børser. Men markedet vil fortsatt ikke låne landet penger uten høy rente.

Foto: Pier Paolo Cito / Ap

De første markedsreaksjonene har nå kommet på at Italia har fått ny regjeringsleder i Mario Monti.

Flere av de toneangivende asiatiske børsene styrket seg mandag. Også på Oslo Børs spratt hovedindeksen brått opp ved start, og kursene steg på flere andre europeiske børser.

Senere på dagen har børsene i både England, Tyskland, Frankrike, Italia og Spania snudd til rødt. Noe av årsaken til dette er at Italia fortsatt må låne penger til en høy rente.

Lavere lånerente

Mandag ble nemlig det første italienske obligasjonslånet lagt ut i markedet etter at det blir kjent at Monti overtar etter Berlusconi. Resultatet av auksjonen blir at Italia får låne 3 milliarder euro i fem år til 6,29 prosent rente.

Auksjonen ble overtegnet 1,5 ganger, noe som betyr at Italia kunne lånt mer til samme rente.

Dermed får Italia låne penger til et marginalt lavere nivå enn før helgen, da rentene falt til 6,34 prosent i løpet av dagen på femårslån. Men det er ikke kjent hvem som har lånt Italia penger.

Hamstret

Pål Ringholm, analysesjef kreditt i First Securities

Analysesjef Pål Ringholm i First Securities sier at Italia vil ha behov for hjelp med finansieringen også i framtiden.

Foto: CF-Wesenberg/kolonihaven.no

Analysesjef Pål Ringholm i First Securities sier til NRK at renten er subsidiert i den forstand at den europeiske sentralbanken støttekjøper italienske rentepapirer i stor stil.

– Noen har kjøpt Italienske statspapirer med begge hender før helgen for å få dette i boks, sier Ringholm.

Han sier at det ikke er noe problem at Italia låner noen milliarder euro til så høye renter, men at utfordringen ligger lenger frem i tid. De neste 13 månedene skal Italia legge ut obligasjonslån på til sammen 300 milliarder euro.

Det tilsvarer 100 ganger det beløpet som Italia lånte i markedet i løpet av mandag.

– Landet trenger trolig hjelp med finansieringen også i tiden som kommer, sier Ringholm.

Politisk skifte

Den politiske utviklingen i både i Hellas og Italia har skapt mye usikkerhet på børsene verden over den siste tiden. Fredag ettermiddag ble Hellas' nye samlingsregjering tatt i ed, og lørdag gikk Italias statsminister Silvio Berlusconi av.

Samme dag vedtok den italienske nasjonalforsamlingen en spareplan som skal hindre at landets økonomi havner i en gjeldssituasjon som ikke kan løses uten hjelp fra EU og Det internasjonale pengefondet (IMF).

Straks etter at Mario Monti, økonomiprofessor og tidligere EU-kommissær, tok over roret og fikk grønt lys for å danne en teknokratisk samlingsregjering, forsikret han italienerne om at de kan overvinne den økonomiske krisen i landet.