– Vi skal gi Italias barn håp

Den 68 år gamle økonomiprofessoren og tidligere EU-kommissæren Mario Monti skal danne ny regjering i Italia.

Mario Monti

Italias nye statsminister, Mario Monti, forlot presidentpalasset etter å ha blitt bedt om å danne ny regjering.

Foto: ALBERTO PIZZOLI / Afp

Mario Monti ankom ved 19-tiden presidentpalasset i den italienske hovedstaden Roma. Der ble han bedt om å danne landets nye regjering, opplyste en talsperson for presidenten på en pressekonferanse søndag kveld.

Han opplyste samtidig at Monti hadde trukket seg tilbake for å vurdere oppdraget, før han skulle komme med sitt svar.

– Vi må ikke være et svakt ledd i EU

Ved 20-tiden møtte Monti pressen og fortalte at han med stor ydmykhet hadde bestemt seg for å ta fatt på oppgaven med å danne Italias nye regjering.

– Jeg takker presidenten for tilliten og går inn i denne oppgaven med stor respekt for parlamentet og for politikken, sa Monti.

– Dette er en vanskelig tid for Italia, men det er en kamp vi må vinne. Vi må tilbake til å være en sterk faktor i EU, ikke et svakt ledd. Vi skal gi våre barn en fremtid fylt av håp.

Italia har nå en gjeld som tilsvarer nesten fem norske oljefond.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Mario Monti og kona Elsa i Roma

Mario Monti og kona Elsa avbildet etter å ha deltatt på en messe i Roma søndag formiddag. Noen timer senere fikk han i oppdrag å danne Italias nye regjering.

Foto: Angelo Carconi / Ap

«Super-Mario»

Italias president Giorgio Napolitano har i dag jobbet på spreng for å stable en overgangsregjering på beina etter at Silvio Berlusconi leverte sin avskjedssøknad i går kveld.

Det var ventet at Mario Monti - blant italienerne kalt «Super-Mario» - skulle bli utpekt til ny statsminister, og Napolitano har i dag forhandlet med de ulike partienes parlamentariske ledere.

Like etter klokken 18 meldte den italienske avisen La Repubblica at Berlusconis parti Popolo della Libertà, Frihetens folk, hadde gitt sin støttte til Monti.

Napolitano kalte søndag kveld inn Monti til Palazzo del Quirinale, presidentpalasset. Det var da ventet at han da skulle gis oppdraget med å danne Italias neste regjering.

Onsdag denne uken utnevnte Giorgio Napolitano Mario Monti til senator på livstid, noe som ble sett på som et tegn på at presidenten mener Monti er den rette mannen til å lede en italiensk overgangsregjering.

Berlusconi: Jeg elsker Italia

Mannen som Monti nå overtar etter, Silvio Berlusconi, sendte i dag ut en videohilsen der han uttrykte sin kjærlighet for landet han har styrt i tre perioder.

Han ga også uttrykk for at han er langt fra en slagen mann.

– Jeg leverte min avskjedssøknad for å ta ansvar. Jeg går av uten å ha hatt mistillit i parlamentet. Det er trist å oppleve at en ansvarlig og generøs handling blir møtt med hån og utskjelling, sier han.

Flere tusen italienere feiret i Romas gater etter at Berlusconi leverte sin avskjedssøknad i går. Flere av dem hadde plakater der det sto skrevet: «Farvel, Silvio» og «kom for all del ikke tilbake».

– Til dem som feiret min avgang, vil jeg si at fra morgen vil jeg doble min innsats i nasjonalforsamlingen for å fornye Italia, sier Berlusconi i dag.

Italias tidligere statsminister Silvio Berlusconi

Italias avgåtte statsminister Silvio Berlusconi vinker til de fremmøtte idet han forlater sitt hjem i Roma dagen etter at han leverte sin avskjedssøknad.

Foto: STRINGER / Reuters

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt