Lyst på jobb? Prøv kommunen

Folk mister jobben i det private og går til arbeidsløshet, men i kommunene øker etterspørselen etter arbeidskraft.

NAVs nettside - ledige jobber
Foto: Faksimile: NAVs nettside

Ifølge søkemotoren rubrikk.no er det nå over 70 prosent flere stillingsannonser innenfor helse, offentlige tjenester og undervisning enn det var tidlig i januar. Søkemotoren kartlegger stillingsannonser på internett.

- Vi ser helt klart at noen bransjer har mye større endring i behovet for folk enn andre. Innen helse, sosial og omsorg er det nesten en dobling i antall stillingsannonser. Til sammenligning er etterspørselen ganske stabil innen f.eks. IT, salg, media og andre bransjer, sier daglig leder i rubrikk.no Adil Osmani.

Les også: Disse jobbene ryker

Tallet på stillingsannonser innenfor privat sektor økte med 24 prosent, mens typisk offentlige stillingsannonser økte med 73 prosent fra 1. januar til 1. februar.

Normale endringer

Stein Langeland

Stein Langeland, seksjonssjef for statistiskk i NAV

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

NAV som overvåker det norske arbeidsmarkedet i sitt arbeid med å skaffe folk jobb er ikke så overrasket over svigningene. Slikt er normalt på denne tiden av året uttrykker de.

- Det er normalt at det offentlige legger ut mange stillingsannonser i begynnelsen av året, men det har jo også sammenheng med relativt gode budsjetter i det offentlige etter den varslede satsningen i statsbudsjettet i høst, sier seksjonssjef i NAV Stein Langeland.

Les også: Jobbsøkertips i krisetider

Ekstra offentlige kroner

Det har dryppet oljemilliarder på det offentlige i to runder. Først gjennom statsbudsjettet sist høst, deretter gjennom krisepakken som kom i slutten av januar.

Noe av hensikten med krisepakkene var at gamle skoler og veier skulle rustes opp. For første gang siden den økonomiske krisa startet er det nå også en økning i stillingsannonser innenfor bygg og anlegg.

NAV mener at disse tallene viser at offentlige jobber er tryggere i krisetider.

- Til tross for økonomisk vanskelige tider er det behov for folk innenfor helse- og sosialsektoren, i den offentlige forvaltningen og i undervisningssektoren, sier Langeland i NAV.