NRK Meny
Normal

Låner Hellas 12 milliarder euro

Etter en dramatisk uke med to nervepirrende avstemninger i den greske nasjonalforsamlingen godkjenner eurosonen nye milliarder i krisehjelp til Hellas.

Hellas

Grekerne får nå låne ytterligere milliarder av eurolandene.

Foto: YANNIS BEHRAKIS / Reuters

Finansministrene i eurosonen holdt lørdag kveld en telefonkonferanse for å få på plass de siste formalitetene rundt neste porsjon av kriselånet.

Innen 15. juli

Tyskland, som finansierer mye av kriselånet, understreker at den greske innstrammingsplanen nå må bli iverksatt.

– Parlamentariske vedtak er én ting, gjennomføringen av dem er noe helt annet, sier utenriksminister Guido Westerwelle.

12 milliarder euro som grekerne nå får, er den femte delutbetalingen av den store lånepakken på 110 milliarder euro som EU og Det internasjonale pengefondet (IMF) ga Hellas i fjor.

Utbetalingen vil skje før 15 juli.

Grønt lys til utbetalingen kommer etter at nasjonalforsamlingen i Hellas onsdag og torsdag sa ja til regjeringens omfattende spareplan.

Sentralt i diskusjonen om det nye lånet er private långiveres deltakelse. EU er allerede i intense diskusjoner med internasjonale banker om bidrag til det nye gigantlånet, som blir nødvendig for å holde Hellas flytende de neste årene.

Det internasjonale finansinstituttet (IIF), en verdensomspennende forening for finansinstitusjoner, kunngjorde fredag at privat sektor er klare til å bidra i hjelpen til Hellas på frivillig basis. Tidligere i uken gikk franske og tyske banker med på å bidra til krisepakken, selv om detaljene ennå ikke er klare.

Clinton-ros

Lørdag ba USAs utenriksminister Hillary Clinton EU-lederne om å ta grep for å løse gjeldskrisen i Hellas og andre land i eurosonen.

Under et møte i Madrid med statsminister José Luís Rodríguez Zapatero roste hun Spanias arbeid med å få fart i økonomien og få ned budsjettunderskuddet.

– Vi håper europeiske ledere fortsetter å sørge for at Europas håndtering av krisen er tøff, fleksibel og effektiv, sa Clinton på en felles pressekonferanse med Zapatero.