Krever Entra-svar fra Giske

Kontroll og konstitusjonskomiteen på Stortinget vil kreve svar fra næringsminister Trond Giske om regjeringens håndtering av Entra-saken.

Næringsminister Trond Giske må svare på fem spørsmål om Entra-saken fra Stortingets kontrollkomite. Statsminister Jens Stoltenberg griper nå inn i Entra-saken, og det var et sjeldent ekstraordinært statsråd fant sted i dag tidlig

Kontroll og konstitusjonskomiteen på Stortinget krever svar fra Trond Giske om Entra

Kontroll og konstitusjonskomiteen på Stortinget har enstemming bestemt å sende brev til næringsminister Trond Giske.

Flere spørsmål

Anders Anundsen og Martin Kolberg

Leder av Kontroll og konstitusjonskomiteen på Stortinget Anders Anundsen (Frp) vil ha svar.

Foto: Helge Carlsen / NRK

I brevet krever komiteen svar på flere spørsmål rundt regjeringens håndtering av Entra-saken og prosessen fram mot ansettelsen av Rune Olsø.

– Vi vil blant annet ha svar på generelt grunnlag om hvor viktig det er at en styreleder i et statlig selskap har tillit til adminstrende direktør, sier Anders Anundsen, leder av Kontroll og konstitusjonskomiteen på Stortinget til NRK.no.

Vi vil også vite hva slags krav man stiller til kompetansen i styrene, sier Anundsen.

Komiteen vil også be Giske redegjøre for hvor viktig det er at styrer som oppnevnes skal forholde seg til den tverrpolitiske forventningen om nivået for lederlønningene.

– Vi stiller også spørsmål ved om det bør ha konsekvenser for styrene dersom de ikke følger opp den tverrpolitiske enigheten, sier Anundsen.

Giske må svare

Giske har erklært seg inhabil i saken på grunn av sitt nære vennskap til selskapets administrerende direktør Rune Olsø.– Hvorfor sender dere brev til Giske når han har erklært seg inhabil?

Tirsdag ble Bård Vegar Solhjell (SV) oppnevnt som settestatsråd i behandlingen av saken.

– Det er viktig for oss å få svar, ettersom vi så langt har kun forholdt oss til det som har kommet frem i media. Dersom Giske mener han er inhabil, kan han sende spørsmålene videre, sier Anundsen.

Han understreker at de også spør om forhold som skjedde før statsråden erklærte seg inhabil.

Omstridt ansettelse

Bråket rundt ansettelsen av Olsø startet da NRK fortalte at den tidligere Ap-toppen i Trondheim er lønnsledende i eiendomsbransjen. Senere kom det fram at Entra-styret var splittet i spørsmålet om Olsø skulle få direktørstillingen.

Styreleder, nestleder og et styremedlem har blant annet stilt plassene sine til disposisjon i protest mot flertallet som gikk inn for ansettelsen av Olsø.

I tillegg har flere kilder hevdet at ett av styremedlemmene som stemte for Olsø, skal ha vært en venn av Ap-toppen fra Trøndelag.