Normal

Kraftig fall på Oslo Børs

Verdien av aksjene på Oslo Børs falt tungt fra like etter åpning mandag. Hovedindeksen falt over to prosent til rundt 350 poeng etter en liten times handel.

Oslo Børs

Oslo Børs hadde en tung start på børsuken mandag. Uro i finansmarkedene i Europa og nedgang i oljeprisen bidrar til nedgangen.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Fallet kommer blant annet som et resultat av stor nedgang på børsene i Asia. Da Tokyo-børsen stengte var den på sitt laveste nivå på to og et halvt år.

Børsen i Hongkong raste ned over 4 prosent, mens børsene i Singapore og Mumbai falt med henholdsvis 2,6 og 2,3 prosent. Verdien av australske aksjer falt med 3,72 prosent.

Nedgangen skyldes i første rekke uro over den økonomiske situasjonen i Europa.

– Folk er ganske nervøse for Hellas og andre land i Europa, og det er grunnen til at investorene flykter til dollar, sier fondsforvalter Tetsu Emori i Tokyo-selskapet Astmax.

Også de andre børsene i Europa åpnet med fall. I London falt FTSE-indeksen med 2,21 prosent ved åpning, mens børsen i Milano stupte med 3 prosent, skriver NTB.

Både tyske og spanske aksjekurser gikk ned med rundt 2 prosent. Det samme gjaldt børsen i Stockholm, der samtlige av de mest omsatte aksjer lå i minus på morgenen.

Oljeprisen faller

Nedgang i oljeprisen er ikke med på å gjøre situasjonen noe bedre på det norske aksjemarkedet.

Nordsjøoljen ble omsatt for 110,49 dollar fatet, en nedgang på 1,6 prosent, mens den amerikanske lettoljen gikk for 85,05 dollar, ned over 2 prosent.

Statoil åpnet mandagen med en nedgang på 1,22 prosent.

Fredag falt Oslo Børs 2,5 prosent til 358,13 poeng. Grunnen til det kraftige fallet i Oslo og på andre europeiske børser var nyheten om at Jürgen Stark, den tyske sjeføkonomien i den europeiske sentralbanken, trekker seg fra stillingen.

Samtidig gikk det sterke rykter om at Hellas hadde misligholdt gjelda si. Selv om Hellas gikk ut og avkrefta ryktene, var ikke dette nok til å stanse nedgangen.