NRK Meny
Normal

Kina kjøper 50 Airbus-fly

Kina har inngått avtale med Tyskland om kjøp av 50 Airbus-fly til en verdi av 3,5 milliarder dollar. Kontakten ble undertegnet samme dag som Angela Merkel startet sitt Kina-besøk.

Airbus A320 settes sammen i Tianjin

Et Airbus-fly i ferd med å settes sammen i Tianjin i Kina. Den nye kontrakten innebærer flere flymonteringer i Kina.

Foto: JASON LEE / Reuters

Det er Kinas statlige nyhetsbyrå Xinhua som melder om kjøpet – det første større flykjøpet siden konflikten mellom Beijing og EU om kvotehandel. Denne krangelen har tidligere stanset avtaler verdt inntil 14 milliarder dollar – over 80 milliarder kroner.

Men i samtaler med Tysklands forbundskansler Angela Merkel lovet statsminister Wen Jiabao flere kinesiske investeringer i EU-landene.

– En styrking av det praktiske samarbeidet mellom Kina og EU vil styrke arbeidet med å takle problemene med gjelden i eurosonen, sa Wen.

Settes sammen i Kina

Dagens avtale, verdt over 20 milliarder norske kroner, gjelder 50 Airbus-fly av typen A320. I tillegg har Kina fått en avtale om montering av Airbus-fly i Kina.

Men kilder i europeisk industri sa tidligere i uken at de hadde håp om kontrakter på inntil 100 Airbus-fly, potensielt verdt 9 milliarder amerikanske dollar, eller i overkant av 50 milliarder norske kroner.

A320-flyene er et tomotors jetfly for korte og middels lange strekninger, som kan ta mellom 100 og 220 passasjerer, avhengig av versjon.

Airbus ble etablert i 1970 som en sammenslutning av europeiske flyprodusenter med mål om å konkurrere med amerikanske Boeing og McDonnell Douglas.

Selskapet har rundt 55.000 ansatte i Frankrike, Tyskland, Spania og Storbritannia.

Angela Merkel og Wen Jiabao

Angela Merkel og Wen Jiabao i Folkets store hall i Beijing torsdag morgen.

Foto: MARK RALSTON / Afp