Hopp til innhold

Juletrafikken er fortsatt i fare

Bakkeansatte i SAS blir allerede sykemeldt etter bråket omkring salget av tre dattervirksomheter, og juletrafikken står i fare for å bli rammet.

SAS Ground Services-mannskap på Kastrup i København

En SAS-maskin losses av SGS-personal på Kastrup-flyplassen i København i går formiddag.

Foto: JOHAN NILSSON / SCANPIX

Det er ikke snakk om å iverksette en streik, men trolig heller det som kan oppfattes som en aksjon fra de ansattes side.

- Trafikken går som normalt. Vi venter ingen spesielle problemer, sier informasjonssjef Thomas Midteide i SAS til NTB.

Mister motivasjonen

- Vi merker at det er kommet inn dobbelt så mange sykemeldinger enn det som

normalt kommer, men ikke i et slikt omfang som gjør at vi foreløpig ikke skal få i gang trafikken, sier hovedtillitsvalgt i SAS Ground Services, Hans Jacob Opsahl til NRK.

Han oppfordrer folk til å møte opp som vanlig.

- Jeg mener vi skal få folk hjem til jul, sier han.

Opsahl sier videre at ansatte i selskapet mister motivasjonen.

- Vi har ikke noe ønske om på noen som helst slags måte å forhindre at folk skal komme seg hjem til jul eller ødelegge noe av hjemreisen for folk, så i utgangspunktet skal vi være fit for fight.

- Dette er takken

- Men jeg håper at noen kan ha forståelse for at det kan bli noen forstyrrelser, at det kan bli en treghet i systemet nettopp fordi folk ikke har det bra, sier han til NRK.

Opsahl sier at de ansatte har gjort mye for å redusere kostnadene i SAS.

- Vi har gått gjennom frys av lønn, vi har frasagt oss pensjonsrettigheter og gitt ganske mye for å berge bedriften SAS og så føler vi at dette er takken nå som vi til sammen, alle i hele konsernet, har klart å spare 15 milliarder kroner, sier han.

- 10.000 ansatte

SAS-ledelsen erkjenner at en streik eller en aksjon vil ramme både passasjerer og konsernet.

- Det er ikke noen tvil om at en aksjon og forstyrrelser i juletrafikken vil være helt ødeleggende for passasjerene og enda mer ødeleggende for SAS, sier Klaus Sonberg, kommunikasjonsdirektør i SAS til NRK.

I går ble det klart at SAS utsetter avgjørelsen om å selge ut de tre selskapene SAS Ground Services, SAS Technical Services og deler av SAS Cargo til i februar.

Selskapene sysselsetter til sammen om lag 10.000 personer i Norge, Sverige og Danmark.

- Streik ikke et tema

Selv om det ikke blir nevnt, måtte SAS-styret under mandagens møte forholde seg til muligheten for aksjoner fra de ansatte midt i den verste juletrafikken.

Klubbleder, Asbjørn Wikestad i SGS avviste riktignok at det forelå planer om streik eller andre aksjoner, men fra mange hold kom det ubekreftede meldinger om ville streiker som klubbledelsen ikke tok ansvaret for.

- På fagforeningsnivå har det ikke vært tema at vi skal gå til aksjoner av noe slag, sier Wikestad til NTB etter styrets utsettelse.

Organisasjonskart SAS Group

De tre selskapene er organisert rett under hovedkonsernet.

Foto: Grafisk / NRK