Hopp til innhold

Jobber for seks kroner timen

Arbeidere ved Hydros aluminiumsverk i Qatar får ikke lov til å organisere seg.

Hydros byggefelt i Qatar
Foto: NRK

Hydro bygger for tiden verdens største aluminiumsverk i industriområdet Mesaieed utenfor Doha i Qatar.

10.000 arbeidere jobber seks dager i uken, 10 timer daglig med prosjektet, som koster rundt 20 milliarder kroner og skal stå ferdig i 2010.

Men fordi Hydro ikke har kontroll over sine underleverandører, jobber ufaglærte arbeidere for seks kroner timen, skriver Teknisk Ukeblad .

80 prosent av innbyggerne i landet er fremmedarbeidere, og en såkalt sponsorlov gir arbeidsgiveren full kontroll over sine ansatte.

Fremmedarbeiderne kan ikke bytte jobb uten tillatelse fra arbeidsgiveren, og kan bli sendt ut av landet dersom de klager på lønn eller arbeidsforhold. De har heller ikke lov til å fagorganisere seg, og det er ingen verneombud på arbeidsplassene.

- Svært alvorlig

Hasse Berntsen

Hasse Berntsen.

Foto: Nina L. Dauge / NRK

Hasse Berntsen i ILO Informasjon Norge sier sponsorloven, som går ut på at arbeidere blir invitert inn i et arbeidsforhold, ofte fører til at de blir utnyttet.

- Det fører jo til at gjestearbeiderne ikke har noen rettigheter. De kan ikke føre sin egen sak, og blir i stor grad utnyttet. Saken er vanskelig og svært alvorlig hvis man ser det fra et arbeidsståsted. De har få rettigheter, og hvis de er misfornøyd med forholdene og ytrer kritikk, mister de ofte jobben, sier Berntsen.

Han mener Hydro bør stille krav til arbeidsvilkår når de inngår kontrakter.

- Dette er svært alvorlig. Hydro har et sosialt ansvar og et etisk ansvar for sin virksomhet, også i utlandet. Når de inngår en avtale kan også de sette premisser for hvordan de vil at kontrakten skal utføres, sier Berntsen.

- Uakseptabelt

Roar Flåthen

Roar Flåthen.

Foto: Nina L. Dauge / NRK

LO-leder Roar Flåthen sier Qatar er et av de verste landene i regionen når det gjelder arbeidsforhold.

- Jeg synes det er uakseptabelt. Vi har også sett litt på denne saken, og de signalene vi ser er jo at Qatar er blant verstingene i regionen når det gjelder lovgivning knyttet til arbeidstakerne, sier Flåthen til NRK.

Flåthen mener Hydro bør utfordre myndighetene i landet, og kreve bedre rettigheter for arbeiderne.

- Vi måtte vel kunne forvente da Hydro startet oppbyggingen at de var klar over disse forholdene, og bidro til å sørge for at disse gjestearbeiderne fikk gode arbeidsvilkår. Hydro bør også utfordre myndighetene i Qatar når det gjelder grunnleggende rettigheter for arbeidstakerne, sier han.

- Hydro har et ansvar for å ettergå denne saken skikkelig og gjøre nødvendige endringer slik at disse gjestearbeiderne får gode og anstendige arbeidsforhold, sier Flåthen.

Video nsps_upload_2008_9_24_19_54_32_425.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Jobber for seks kroner timen

- Må følge Qatars regler

Halvor Molland

Halvor Molland.

Foto: Nina L. Dauge / NRK

Informasjonsdirektør i Hydro Halvor Molland sier de er godt kjent med opplysningene fra før.

- Nå har Hydro vært i Qatar i 40 år, så vi er godt kjent med opplysningene som kommer fram i artikkelen. Vi vil jo foretrekke å ha arbeidere som er organisert, fordi det forenkler vår dialog med arbeiderne. I Qatar må vi da bruke andre fora for å sikre at arbeiderne blir hørt, sier Molland.

Ifølge Hydro kan de heller ikke kreve innsikt i arbeidsforholdene til de ansatte, ettersom de er ansatt av flere underleverandører.

- Vi må forholde oss til regelverket i landet vi opererer. Vi har 20.000 arbeidere over hele verden, og er vant til å jobbe etter lokale forhold. Vi stiller strenge krav til våre underleverandører, og har systemer som gjør at vi kan følge opp og gjøre revisjoner i ettertid, sier han.

Ifølge Molland har Hydro god oversikt over arbeiderne på stedet, og legger stor vekt på deres sikkerhet.

- Gjennom prosjektet Qatalum har eierne Qatar Petroleum og Hydro vært med på å sette nye standarder for bo- og arbeidsvilkår i Qatar, og det er vi stolte av, sier Molland.

Sylvia Brustad

Sylvia Brustad.

Foto: Nina L. Dauge / NRK

- Har samfunnsansvar

Nærings- og handelsminister Sylvia Brustad sier hun er orientert om saken, og vil se nærmere på den.

- Det er viktig at alle bedrifter tar sitt samfunnsansvar. Det er styrets ansvar å påse at det skjer, og det er viktig at de følger opp sine egne etiske retningslinjer, sier Brustad til NRK.

- Når det gjelder denne saken så har departementet fått en orientering fra Hydro, som jeg vil gå nøye gjennom.

Les mer om prosjektet her: Qatalum (Ekstern lenke)

Eivind Reiten i Qatar

Konsernsjef Eivind Reiten var tilstede på den høytidelige seremonien i Qatar i november i fjor. Kronprinsen og energiministeren i landet sitter på første rad.

Foto: NRK