Normal

– Har ikke nok penger til ny krise

Det internasjonale pengefondet (IMF) har for lite penger til å takle en forverret, global økonomisk krise, advarer fondets sjef Christine Lagarde.

Christine Lagarde

Christine Lagarde på møtet til MF og Verdensbanken i Washington lørdag.

Foto: BRENDAN SMIALOWSKI / Afp

– Lånekapasiteten vår på nesten 400 milliarder dollar ser komfortabel ut i dag, men blekner i forhold til de potensielle finansieringsbehovene til sårbare land og andre som kan bli berørt av krisen, sa Lagarde lørdag.

Hun mener diskusjonen om behovene som kan melde seg og planene som bør iverksettes dersom krisen forverrer seg, bør komme i gang raskt.

–Vi må være forberedt på å reagere raskt, fleksibelt og kanskje på en større skala, sa Lagarde på møtet til IMF og Verdensbanken i Washington.

Advarsel fra Kina

Også Kinas sentralbanksjef Zhou Xiaochuan varslet lørdag at behovet for krisehjelp kan overstige IMFs kapasitet.

– Etter hvert som gjeldskrisen i de europeiske landene utvikler seg, har behovet for IMF-finansiering fra fondets medlemmer økt dramatisk, sa Xiaochuan i Washington.

Den kinesiske sentralbansksjefen gjorde det klart at krisen i Euro-landene må få en rask avklaring for å stabilisere tilliten i markedene.

– Imidlertid så kan de tilgjengelige finansielle resurssene ikke være tilstrekkelige til å møte behover for kriserammede land, sa Zhou Xiaochuan.

Les også: – Verdensøkonomien på sitt mest sårbare siden 2008