Hopp til innhold

Historisk Kina-Taiwan-avtale

En historisk handelsavtale mellom Kina og Taiwan trådte i dag i kraft. Avtalen bringer de to partene nærmere hverandre enn noen gang siden de skiltes for over 60 år siden.

Taiwanesiske tilhengere av handelsavtalen mellom Taiwan og Kina

Tilhengere av handelsavtalen mellom Kina og Taiwan feirer avtalen i gatete i Taipei.

Foto: NICKY LOH / Reuters

Offisielt er det fremdeles ikke fred mellom partene etter at borgerkrigen endte i 1949, men rammeavtalen om et økonomisk samarbeid - economic cooperation framework agreement (ECFA) - er den mest omfattende avtalen mellom Kina og Taiwan noen sinne.

– Dette vil ikke bare ha en vidtgående betydning for de fremtidige båndene mellom Kina og Taiwan, sier talsmann Lo Chih-chiang for Taiwans president Ma Ying-jeou til nyhetsbyrået CNA. Han legger til at også freden mellom landene vil bli mer stabil med denne avtalen.

Taiwans president Ma Ying-jeou

Taiwans president Ma Ying-jeou tror avtalen med Kina vil føre til økonomisk vektst og flere arbeidsplasser. Kritikerne tror arbeidsplassene flyttes til fastlandet.

Foto: PATRICK LIN / Afp

En triumf for Taiwans president

Også Kinas handelsdepartement er glade for avtalen, som var vanskelig å komme frem til, skriver nyhetsbyrået AFP.

– Vi er fornøyde med at avtalen nå trer i kraft. Vi tror innføringen av pakten vil hjelpe på samarbeidet og utvikle begge økonomiene, sier talsmann Yao Jian i en uttalelse på departementets nettsider.

For Taiwans Beijing-vennlige president Ma, som i 2008 kom til makten etter en valgkamp der han lovet å styrke økonomien gjennom en gjenopptakelse av forbindelsene med fastlandet, er avtalen med Kina en triumf.

Ifølge beregningene til Mas regjering kommer avtalen til å skape 260.000 nye arbeidsplasser i øyens eksport-avhengige økonomi. Avtalen kommer også til å gi en økonomisk vekst på 1,7 prosentpoeng.

Kina er Taiwans største handelspartner, dets største investor og hjem for flere og flere taiwanesere. Det er anslått at omtrent 1 million mennesker fra øyen bor på fastlandet, mange av dem i området rundt Shanghai.

Nå har Shanghai-taiwaneserne tilgang til 370 direkteruter med fly - i kontrast til situasjonen for et par år siden, da all trafikk måtte gå gjennom Hong Kong.

«Enstemmig» vedtatt avtale - opposisjonen avsto

Avtalen ble vedtatt av Taiwans lovgivere forrige måned, uten en eneste stemme mot avtalen. Men at ingen formelt stemte mot avtalen skjuler det faktum at den antikinesiske opposisjonen nektet å delta i stemmegivningen.

Opposisjonen, sentrert rundt Det demokratiske progressive partiet (DPP), ønsker en formell løsrivning fra Kina, og har bred støtte i befolkningen.

Kina sier på sin side at Taiwan så lenge har vært en del av landets territorium at de krever en ny sammenslåing, selv om det betyr krig.

Antikinesiske demonstranter på Taiwan

Mange taiwanesere er imot handelsavtalen - alle avtaler - mellom Taiwan og Kina.

Foto: PATRICK LIN / Afp

– De rike blir rikere, de fattige fattigere

– Denne avtalen vil bare føre til at de rike blir rikere og de fattige fattigere, sier DPP-talsmann Tsai Chi-chang til AFP. Hans parti mener at en slik avtale med Kina bør bestemmes av hele folket i Taiwan, ikke av regjeringen.

Taiwanesiske medier har nylig rapportert at de nye sterkere økonomiske båndene med Kina har ført til at gapet mellom de rike og fattige har økt. De rikeste 20 prosentene av innbyggerne på Taiwan har i gjennomsnitt 1,79 millioner taiwanesiske dollar (omtrent 350.000 NOK) til fri benyttelse. Det er 6,34 ganger så mange penger som den gjennomsnittlige inntekten til de fattigste 20 prosentene, ifølge tall fra regjeringen.

Noen økonomer mener den nye avtalen mellom Taiwan og Kina betyr at taiwanesiske forretningsmenn kommer til å flytte produksjonen fra øyen til fastlandet for å spare penger. Det vil i så fall ramme arbeiderne på øyen.

– Forholdet mellom Taiwan og Kina har gått inn i en ny æra, sier president Ma i dag. Han er positiv til avtalen, og har tro på at folk både høyt og lavt vil tjene på samarbeidet.

President Ma ber alle om å utnytte avtalen ved å benytte prinsippet om å gi Taiwan øverste prioritet og å tjene folkets interesse, skriver Focus Taiwan.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.