NRK Meny
Normal

Rykende uenig med eiendomsmeglerne

Eiendomsmeglerne mener at pristutviklingen i boligmarkedet er sunn, etter en oppgang i prisene hittil i år på 16 prosent. - En rar fortolkning av tallene, sier sjeføkonom.

Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i First Securities

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities ser ingen tegn til at boligmarkedet er i ferd med å roe seg, og mener eiendomsmeglerne vektlegger feil tall

Foto: First Securities

Normalt sett faller boligprisene fra august til september. Sammenlignet med en normal prisutvikling for september, steg prisene sesongjustert hele 1,6 prosent den siste måneden.

LES: Fortsatt rekordhøye boligpriser

Leder Christian Dreyer i Norges Eiendomsmeglerforbund sier til NRK at han mener at prisutviklingen er moderat og sunn, til tross for at prisene har steget med 16 prosent siden nyttår.

- Dette er absolutt ikke noen ny boligboble. Vi må se prisoppgangen i år i forhold til prisfallet i fjor høst, og da ser vi at vi har en ganske moderat utvikling, sier Dreyer.

Christian Dreyer

Christian Dreyer er leder i Norges Eiendomsmeglerforbund

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Han viser til at boligprisene nå har flatet ut ved at kvadratmeterprisene kun økte med 0,1 prosent fra august til september, og mener det er et sunnhetstegn.

- Ingen tegn til at markedet roer seg

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities er helt uenig i at boligmarkedet nå er i ferd med å normaliseres, fordi den faktiske prisveksten er nær null.

- Det er en rar fortolkning av tallene. Etter flere måneder med høy prisvekst var den sesongjusterte veksten i september 1,6 prosent. Man ser ingen tegn i disse tallene på at boligmarkedet er i ferd med å roe seg ned, sier Andreassen.

Han mener at mange boligkjøpere lokkes til å by mer enn tidligere på grunn av den lave renten.

Frykter en ny boligboble

I går sa sentralbanksjef Svein Gjedrem at boligprisene i Norge trolig var for høye, og advarte mot en ny boligboble.

LES: - Boligprisene har steget for mye

- I likhet med mange andre økonomer og sentralbanksjefen er også jeg urolig for at prisnivået på boliger nå er for høyt, sier Andreassen.