Hårfint ja til innstrammingstiltak i Spania

Den spanske nasjonalforsamlingen vedtok torsdag en innstrammingspakke på 119 milliarder kroner. Krisepakken ble vedtatt med hårfin margin.

Jose Luis Rodriguez Zapatero og Maria Teresa Fernandez de la Vega

Spanias statsminister Jose Luis Rodriguez Zapatero og visestatsminister Maria Teresa Fernandez de la Vega i nasjonalforsamlingen. De venter spent på om forslaget til innsparinger blir vedtatt.

Foto: Paul White / Ap

169 representanter stemte ja til regjeringens innstrammingstiltak, mens 168 stemte imot.

Den spanske regjeringen er under hardt press, og må gjennomføre omfattende spartiltak for å redusere det store budsjettunderskuddet.

Statsminister Jose Luis Rodriguez Zapatero har lansert tidenes kuttpakke for å hindre at spansk økonomi lider samme skjebne som EU-kollega Hellas.

Les også: Gigantfond skal hindre krisespredning i EU

Les også: Arbeidsledighet over 20 prosent

Fikk hjelp av katalanske nasjonalister

Det var kun Zapateros sosialdemokratiske parti som støttet lovforslaget, mens resten av nasjonalforsamlingen enten stemte i mot eller avsto fra å stemme.

Sosialistene, som ikke har flertall i nasjonalforsamlingen, dro lovforslaget i land takket være 11 representanter fra det katalanske nasjonalistpartiet CiU.

Viktig land

Mens Hellas ikke har store innvirkningen i verdensøkonomien, og heller ikke Portugal har det, så har Spania det.

– Europa representerer en stor andel av omsetningen for de fleste globale selskapene, sa forvalter John Massey i Sunamerica Asset Management til Bloomberg News da kredittvurderingsbyrået Standard & Poors nedgraderte Spanias kredittevne i slutten av april.

Arbeidsledigheten er nå på 20,05 prosent. På topp i 1997 var arbeids­ledigheten på 20,11 prosent.