Greske leger streiker

Offentlige sykehus vil kun behandle pasienter i akutt nød i et forsøk på å presse greske myndigheter til å unngå lønnskutt.

Gresk streik

STREIK: Ansatte i skatteetaten streiket 29. og 30. desember 2011 i protest mot offentlige kutt. Fra og med i dag streiker greske leger og farmasøyter.

Foto: Thanassis Stavrakis / Ap

I dag startet leger og farmasøyter i det gjeldstyngende landet på en ukes lang streik i protest mot myndighetenes planer om økonomiske kutt.

De fleste apotek er stengt som følge av streiken. I tillegg behandler de offentlige sykehusene kun akutt sykdom.

Frykter hardere kutt i pensjonene

Ifølge de greske myndighetene har det greske helsebudsjettet steget til 10,6 milliarder euro. Målet er å redusere denne enorme utgiften til sju milliarder euro i år.

– Dersom vi mislykkes med dette, blir konsekvensen at pensjonene må kuttes med 12 prosent, uttalte arbeidsminister George Koutroimanis til AFP.

Forslaget innebærer blant annet å redusere lønna til ansatte i offentlig sektor som et middel for å få økonomien på rett kjøl. Landet er under konstant press fra EU og Det internasjonale pengefondet etter at Hellas nesten gikk konkurs i fjor.

Mange greske pensjonister har allerede måtte tåle kutt i pensjonen i kombinasjon med økte priser. Også offentlig ansatte har fått sine lønninger kraftig redusert.

Fire år med økonomiske nedgangstider

Grekerne har hatt en rekke demonstrasjoner mot de upopulære budsjettkuttene.

Samtidig har statlige midler i en årrekke blitt sløst bort som følge av dårlig oversikt.

I fjor avslørte blant annet representanter for det greske arbeidsdepartementet at millioner av euro årlig hadde forsvunnet i utbetalinger til pensjonister som for lengt hadde vandret hen.

Hellas enorme statsgjeld ligger på over 350 milliarder euro. Samtidig opplever landet sitt fjerde år med økonomisk nedgang og en arbeidsledighet på 18 prosent.

Gresk streik

ATHEN: Det har vært flere, omfattende streiker i Hellas mot de offentlige kuttene. Her fra en 24-timers streik i Athen 1. desember 2011.

Foto: Petros Giannakouris / Ap