NRK Meny
Normal

Telenor krever erstatning fra indiske myndigheter

Telenor har sendt et varsel til India om at de krever erstatning for sine investeringer i landet. Teleselskapet vil ha en løsning innen seks måneder.

Uninor-skandale i India

Det norskeide mobilselskapet Uninor er synlig til stede i India.

Foto: Joar Hoel Larsen / NRK

I februar trakk høyesterett tilbake 122 lisenser i det indiske telemarkedet, 22 av disse var Telenor sine.

Mandag sendte Telenor et varsel til indiske myndigheter om at de vil kreve erstatning for sine investeringer i India – for skadene som er påført selskapet etter at de mistet lisensene sine.

Telenor vil benytte seg av handelsavtalen (CCEA) mellom Singapore og India for å kreve erstatning.

– Vi har sendt varsel til myndighetene om at vi kommer til å ta i bruk den bilaterale handelsavtalen mellom India og Singapore der vi søker en erstatning for hele vår investering i India, sier kommunikasjonssjef i Telenor Tor Odland til NRK.no.

Uspesifisert erstatningskrav

Telenors indiasatsing kom i hardt vær etter at indisk høyesterett kansellerte Uninors lisenser fordi den mente tildelingen av lisensene var et resultat av korrupsjon. Telenor eier telekomselskapet Uninor sammen med partneren Unitech.

The Times of India skriver i dag at Telenor krever 14 milliarder dollar - rundt 80 milliarder kroner - i erstatning fra indiske myndigheter, men Odland sier at Telenor ikke har oppgitt noe beløp i varselet.

– Vi har ikke spesifisert en sum. Vi søker en erstatning for hele vår investering, sier Odland.

God dialog med india

Telenor skriver i varselet at de invisterte i India basert på lisenser utstedt av myndighetene, og i samsvar med deres egen politikk og prosess. Telenor kan risikere å miste hele sin investering i India, står det i brevet sendt til indiske myndigheter, ifølge The Times of India.

– Vi kommer tilbake til hva neste steg er i denne prosessen. Det som er viktig for oss er at dette er en del av et større bilde av alle aktivitetene vi har i India, og det handler om å holde alle muligheter åpne. Dette er en av mange ting vi gjør på bakken i India, sier Odland.

Tonen mellom India og Telenor beskrives som god, og Odland sier de er i dialog med indiske myndigheter.

– Vi er i dialog på mange plan. Vi kommer med innspill til hvordan en ny auksjon skal gjennomføres, sier Odland.