Frankrike mister trippel A-rating

Ratingbyrået Standard & Poor's har nedgradert kredittverdigheten til ni eurosoneland. Frankrike er et av landene som blir nedgradert fra toppnivået AAA.

Nicolas Sarkozy

Frankrikes president Nicolas Sarkozy har forsøkt å demme opp for en nedgradering av landets kredittverdighet, men ser nå ut til å ha tapt slaget med å beholde tilliten til landets økonomi i finansmarkedene. Her holder han nyttårstale i presidentpalasset.

Foto: CHARLES PLATIAU / Reuters

Det har fredag vært mange rykter om nedgraderinger av kredittverdigheten til flere land i eurosonen. Tidligere på dagen lekket en sentral regjeringskilde i et eurosoneland informasjon om nedgraderingen av Frankrike.

Fredag ettermiddag bekreftet finansminister François Baroin de dårlige nyhetene.

Baroin sier til fransk fjernsyn at landets kredittverdighet vil bli nedgradert med ett hakk, fra toppnivået AAA til AA+. Han insisterer samtidig på at det er regjeringen, og ikke private ratingbyråer, som avgjør landets økonomiske politikk.

– Dette er ikke gode nyheter, men det er ingen katastrofe, sa Baroin til TV-kanalen France 2.

Ryktene førte til at børsene stupte og Sarkozy innkalte til krisemøte med noen av sine viktigste ministre.

Italia ned to hakk

Først i 23-tiden fredag kveld offentliggjorde S&Ps listen over ratingnivåene på sine nettsider. Ifølge listen blir ni land nedgradert, mens sju land beholder kredittverdigheten.

Østerrike, Frankrike, Malta, Slovakia og Slovenia blir nedjustert med ett hakk, mens Kypros, Italia, Portugal og Spania blir nedgradert med to hakk.

Østerrike mister sin status som et AAA-land, og blir i likhet med Frankrike nedgradert til AA+.

Tyskland beholder sin AAA-ranking, og her mener S&P at det er stabile utsikter for økonomien. Nederland, Beliga, Estland, Finland, Irland og Luxembourg beholder sin kredittverdighet på samme ratingnivå.

Italias kredittverdighet er nedgradert med ytterligere to hakk, til BBB+.

S&Ps nedgraderte Italia allerede i september i fjor fra A+ til A. Den gang var Silvio Berlusconi statsminister. Siden har den tidligere EU-kommissæren Mario Monti overtatt styringen sammen med en regjering bestående av teknokrater.

Nedgang på børsene

Ryktene om nedgraderinger førte til at børsene i Europa hadde en markant nedgang fredag. Oslo Børs falt med litt over 1 prosent.

– Det går et rykte om at S&P er i ferd med å nedgradere flere land. Det er det som fører til den svake utviklingen på børsen, sa en aksjemegler i London til Reuters tidligere på dagen.

At Frankrike mister sin toppkarakter AAA, er imidlertid svært dårlig nytt både for franskmennene og eurosonen generelt.

Nedgraderingen til AA+ vil etter alt å dømme bety økte renter på Frankrikes store utenlandsgjeld, noe som gjør gjelden vanskeligere å betjene. Det er første gang noensinne at Frankrikes kredittverdighet blir nedgradert av et ratingbyrå.

Nedgraderingen betyr også at EU får enda større problemer med å skaffe nok kapital til et redningsfond som skal bidra til å stabilisere gjeldskrisen i eurosonen.

Euroen svekkes

Samtidig faller verdien på euro slik at kursen havnet på det laveste nivået mot dollar på 16 måneder. De store kredittvurderingsbyråene har for lengst varslet en mulig nedgradering av flere land i valutasamarbeidet på grunn av gjeldskrisen i eurosonen.

Et lands kredittverdighet er grovt sett en vurdering av hvor stabil og sunn landets økonomi er.