Hopp til innhold

Fortsatt begredelig for Hellas

Det er ikke umiddelbart lyspunkter å finne i gresk økonomi, som er inne i resesjon femte året på rad. Tallene fra andre kvartal viser en ytterligere tilbakegang på 6,2 prosentpoeng sammenlignet med 2011.

Statsminister Antonis Samaras, Hellas

Statsminister Antonis Samaras har fortsatt en lang og vanskelig tid foran seg. Det er ikke mye tegn til bedring i den greske økonomien.

Foto: Thanassis Stavrakis / Ap

I tillegg til de dystre tallene fra andre kvartal, ble også tallet for bruttonasjonalproduktet i første kvartal justert, tilbakegangen ble 0,3 prosentpoeng større enn først antatt.

Den greske sentralbanken anslår at for hele 2012 vil økonomien krympe med 4,5 prosentpoeng. Det er mindre enn i fjor, hvor den økonomiske nedgangen var på hele 6,9 prosentpoeng.

De omstridte og harde innsparingstiltakene og reformene har foreløpig ikke gitt utslag i nasjonalregnskapet.

Arbeidsledigheten er fortsatt høy og kutt i lønninger, trygder og pensjoner og ikke minst arbeidsplasser både i privat og offentlig sektor gir lite penger å bruke.

Fortsatt gjenstår det for regjeringen å finne 11,5 milliarder å kutte i statsutgiftene, for å oppfylle avtalen med EU og Det internasjonale pengefondet. I motytelse vil landet få utbetalt neste porsjon av krisehjelpen, nærmere 31 milliarder kroner av den totale hjelpepakken på 240 milliarder euro.

Den greske økonomien er inne i sitt femte år med kontinuerlig økonomisk tilbakegang og den greske regjeringen uttalte i dag at det samlede fallet kan passere 20 prosent ved utgangen av året.