Microsoft får milliardbot for manglende valgfrihet

Europakommisjonen straffer programvaregiganten for å ikke legge til rette for at pc-brukere kan velge hvilken nettleser de vil.

Microsoft Windows 7 Steve Ballmer

Microsoft er idømt en bot på over 4 milliarder kroner av Europakommisjonen. Her presenterer selskapets sjef Steve Ballmer Windows 7 i 2009.

Foto: Richard Drew / AP

Joaquin Almunia

EUs kommisær for konkurransepolitikk Joaquin Almunia refser Microsoft for å ha favorisert sin egen nettleser.

Foto: THIERRY CHARLIER / Afp

I 2009 påla Europakommisjonen Microsoft om å gi brukere av operativsystemet Windows mulighet til å laste ned andre nettlesere enn selskapets egen.

Kommisjonen mente at Microsofts Internet Explorer var for tett integrert i Windows, og krevde at selskapet skulle opplyse om muligheten til å laste ned konkurrentenes alternativer.

– Teknisk feil

Men da Windows 7 ble lansert, skal 15 millioner europeiske kunder ikke ha fått denne valgmuligheten da de installerte programvaren.

Dette skal ha foregått i et drøyt år mellom 2011 og 2012.

Microsoft har innrømmet forholdet, men sier det skyldes tekniske problemer.

Europakommisjonen er likevel ikke nådige i sin kritikk og har ilagt Microsoft en bot på over 4,1 milliarder kroner.

Europakommisjonen straffer programvaregiganten for å ikke legge til rette for at pc-brukere kan velge hvilken nettleser de vil.

NETT-TV: Se pressekonferansen fra Europakommisjonen.

– Når man ikke klarer å etterfølge juridisk bindende forpliktelser, må det straffes deretter, sier Joaquín Almunia i kommisjonen til AFP.

Flere konflikter

Dette er ikke første gang at EU er i konflikt med det amerikanske gigantselskapet.

I 2008 ble Microsoft dømt til å betale 6,3 milliarder kroner for å ha nektet å dele informasjon om produktene sine med konkurrentene så de kunne lagre programmer for Windows.

Ifølge EUs konkurranselover kan et selskap som bryter slike forpliktelser bli ilagt bøter på opp mot 10 prosent av de årlige salgsinntektene.

Den største straffen som er ilagt et selskap i slike saker var da dataselskapet Intel ble ilagt en bot på 7,4 milliarder kroner i 2009.