Dumper grønne prosjekter i Norge

En rekke kjendisinvestorer sier til NRK at de ikke vil satse på miljøvennlige prosjekter, etter at det ble innført skatt på biodiesel.

Alf Bjørseth, Jens Ulltveit-Moe, Christen Sveaas og Arthur Buchardt
Foto: Scanpix

Til tross for stor motstand fra et flertall av partiene på Stortinget, tyder nå alt på at biodieselavgiften blir banket gjennom i forbindelse med statsbudsjettet.

Aprilspøk?

Investor Arthur Buchart lurer på hva som blir det neste miljøtiltaket regjeringen vil finne på å skattelegge.

– Det kan hende at det blir avgift på solstråler, og de merkeligste elementer i forhold til avgiftsinntekter, sier Buchardt som først trodde det dreide seg om en aprilspøk fra Regjeringens side:

– Men det viser seg at det er ikke det. For folk i næringslivet og folk som skal investere, så er dette nok et eksempel på manglende forutsigbarhet, sier Buchardt til NRK.

– Bedre tilrettelagt i utlandet

Alle investorene NRK har snakket med sier at regjeringen nå bidrar til å legge miljøvennlige investeringer døde.

Scatec, som er selskapet til Alf Bjørseth, gründeren av solenergiselskapet REC, synes det er bedre å være i utlandet:

– Veldig mange land har en helt annen vilje og visjon i forhold til hva de ønsker å få til i forhold til fornybar energi og har lagt forholdene til rette, sier kommunikasjonsdirektør i Scatec Sven Røst.

– Mest opptatt av skatt

Kistefoss, som eies av finansmogulen Christen Sveaas, mener at biodieselsaken viser rammebetingelsene er så uforutsigbare at det nå er helt uaktuelt å satse penger på grønne prosjekter i Norge.

Investor Jens Ulltveit-Moe mener biodieselsaken viser at Arbeiderpartiet, når det kommer til stykket, er mer opptatt av skatteinntekter enn miljøet:

– Jeg synes det er svært skuffende, sier Ulltveit-Moe til NRK.

Video nsps_upload_2009_11_16_18_49_42_562.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

VIDEO: Transportgiganten Schenker slutter med biodiesel