NRK Meny
Normal

Den greske økonomien vakler

Hellas fortsetter kuttene i offentlige utgifter, likevel øker fremdeles landets enorme gjeld. Flere økonomiske eksperter venter nå at landet går konkurs, og at det vil utløse en ny global finanskrise.

Hellas' sentralbank

Folk i Athen passerer Bank of Greece i uvisshet om landets økonomi vil kollapse, og ddra med seg Europa i en ny finanskrise.

Foto: JOHN KOLESIDIS / Reuters

I Hellas fortsetter illsinte grekere sine protester i gatene, i frustrasjon over at dype kutt i budsjettene ennå ikke har løst noe som helst for det plagede middelhavslandet.

LES: Hellas’ økonomi i 2010 verre enn ventet

Det kan ende med gresk konkurs

Men det er flere enn grekerne som bør være bekymret, for enden på visa kan bli en gresk konkurs og en ny global finanskrise.

Det kan lett utløse en 2008-lignende effekt, sier analysesjef Lars Mikkelsen i investeringsselskapet Norcap.

– Man få mistillit i interbankmarkedet, man får da mekanismer som gjør at prisene faller som igjen medfører mer salg. Alt av risikable aktiva går da i kjellereren, sier Mikkelsen.

LES: Hellas får lavere rente på kriselån

– Kan ligne en ny finanskrise

Og seniorøkonom Erik Bruce i meglerhuset Nordea støtter sin kollega.

– Det virker sannsynlig at Hellas på et tidspunkt ikke lenger klarer å betjene gjelden sin. Da må de som har lånt ut penger til Hellas må ta tapet, sier Bruce.

Da er grekerne i praksis konkurs, og verden kan gjenoppleve konkursen i investeringsbanken Lehman Brothers i 2008.

– Da må bankene ta store tap og nedskrive store verdier. Da må de selge andre typer papirer, selge lån og slutte å låne ut penger. En slags ny finanskrise. Og dette er sentralbankene i Europa veldig klar over, sier Bruce.

LES OGSÅ: – Hellas er ikke et fattig land