NRK Meny
Normal

Møtes til debatt på NRK.no

Norske elever er gjennomsnittlige og det er ikke bra nok. Det sier NHO-sjef Kristin Skogen Lund og stiller til direkte nettdebatt på NRK.no under NHOs årskonferanse.

NHO-sjef Kristin Skogen Lund og Torbjørn Røe Isaksen

Kunnskap og opplæring er temaet når NHO starter sin store årskonferanse onsdag. Arbeidsgiverorganisasjonen er bekymret for Norges fremtid.

– De internasjonale undersøkelsene viser at norske elever ligger på snittet. Problemet er at det ikke er bra nok, sier NHO-sjefen til Aftenposten.

Ingunn Solheim og Jarle Roheim Håkonsen

Dagsrevyen-anker Jarle Roheim Håkonsen leder debatten på NRK.no

Foto: NRK

Onsdag kl. 12.15 stiller NHO-sjef Kristin Skogen Lund i panelet på NRK.nos debatt om utdanning.

Den direktesendte debatten blir ledet av Dagsrevyen-anker Jarle Roheim Håkonsen og vil bli streamet direkte på NRK.no.

Der skal hun blant annet diskutere hvordan NHO forventer å få gjennomslag for sine mange forslag om det organisasjonen kaller «den middelmådige norske skolen».

Kravene til NHO er blant annet:

  • Prestasjonslønn for lærere.
  • Barnehage for alle femåringer.
  • En tredje vei med et praktisk alternativ til videregående skole.
  • Bedre dimensjonering av høyere utdanning.

Kunnskapsministeren er uenig

I den direktesendte debatten møter Skogen Lund blant annet kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Kunnskapsministeren har allerede sagt nei til NHOs skolekrav.

– Alle er enige i ønsket om bedre skole. Det er mye bra i det NHO ber om, men jeg er ikke enig i alt, sier Røe Isaksen til Dagens Næringsliv.

Kunnskapsministeren vil ikke frede strukturen blant universiteter og høyskoler, men mener at strukturen må følge av kvalitetskrav.

Utdanningsinstitusjoner som ikke oppfyller høye og klare kvalitetskrav, vil måtte legge om eller legge opp, mener Røe Isaksen.

Han ønsker ikke heller ikke å pålegge mer lønn til flinke lærere.

– Jeg vil ikke gripe inn i lønnsforhandlinger med noe pålegg. Jeg synes heller ikke departementet skal gripe inn for å styre hvilke masterstudier som opprettes ved universiteter og høyskoler, sier Røe Isaksen til avisen.

Fremtiden for norske læringssteder

Debattpanelet, som også omfatter rektor Ole Petter Ottosen fra Universitetet i Oslo og Johannes Heinlein fra edX. De skal også diskutere hva som skjer med norske lærersteder når prestisjeuniversitetet Harvard begynner å legge ut sine forelesninger gratis på nett.

Harvard University og Massachusetts Institute of Technology (MIT) lanserte i juni 2012 et nytt prosjekt kalt edX. Dette er nettbaserte kurs tilrettelagt for interaktiv deltagelse i stor skala, med åpen tilgang gjennom nettet.

Med dette skal de amerikanske eliteuniversitetene revolusjonere utdanningstilbudet for hele verden ved å tilby gratis undervisning over internett.

Den direktesendte NRK.no-debatten starter onsdag klokken 12:15.