Hopp til innhold

Canada saksøker Statoil

Myndighetene i Alberta saksøker Statoil Canada for miljøkriminalitet i forbindelse med selskapets oljesandprosjekt nord i den kanadiske provinsen.

Statoils Leismer oljesandprosjekt

Statoil saksøkes for miljøkriminalitet i forbindelse vinterboring og utbygging av veier av is til transport av utstyr.

Foto: Statoil

Bård Glad Pedersen

Bård Glad Pedersen

Foto: Ole Jørgen Bratland / Statoil

Statoil har blitt anklaget for å ha overtrådt vannlisensen sin og gitt falsk eller villedende informasjon om vannuttaket sitt, melder Reuters.

Statoil er saksøkt for 19 brudd på vannloven og risikerer en bot på mer enn 60 millioner kroner, skriver db.no.

Pressetalsmann i Statoil, Bård Glad Pedersen, vil ikke gå nærmere inn på hva disse anklagene går ut på.

Derimot vil han spesifisere at forholdene i stevningen er knyttet til det såkalte vinterboreprogrammet og ikke driften av Leismer-anlegget.

Ifølge Statoil brukes vann under vinterboring hovedsakelig til å bygge veier av is til transport av utstyr.

Alberta Environment regulerer tilgangen og bruken av vann i denne aktiviteten og metoden Statoil bruker for å få ut oljesanden skal være svært vannkrevende.

– Statoil har stjålet vann

Anklagene fra Alberta Enviroment sier at Statoil har på ulovlig vis avledet vann fra flere vannkilder i området til bruk i produksjon ved flere anledninger i perioden mellom 2008 og 2009.

Glad Pedersen sier at selskapet tar anklagene om brudd på miljøloven på alvor.

– Det finnes klare reguleringer og strenge regler for vannbruk. For oss er det en selvfølge at alle disse reguleringene følges, sier Glad Pedersen.

Ifølge Glad Pedersen samarbeider nå Statoil med myndighetene i Alberta for å skaffe myndighetene all informasjon som er nødvendig i etterforskningen.

Dette er den sterkeste reaksjonen

Miljømyndighetene i Alberta har flere sanksjonsmuligheter når selskaper ikke holder seg innenfor regelverket.

– Vi fokuserer på opplæring og forebyggende arbeid, og foretrekker å ikke gå til sak, sier pressetalskvinne Jessica Potter ved Alberta Environment til Dagbladet.

Sanksjonsmuligheter som skriftlige advarsler og bøter er foretrukket fremfor søksmål som er den aller strengeste reaksjonen. Det betyr at kanadiske myndigheter ser svært alvorlig på denne saken.

Glad Pedersen forteller at de har hatt en løpende dialog med kanadiske myndigheter og at de mottok stevningen onsdag kveld norsk tid.

Men han ville ikke svare på spørsmål fra NRK om Statoil har mottatt noen advarsler i forkant av stevningen.