- Vi rike må betale mer skatt

– Den overdrevne dullingen med USAs rikeste må slutte hvis vi skal få kontroll på landets gjeldsproblemer, sier milliardæren Warren Buffett.

Warren Buffett mottar medalje av Obama

I februar i år mottok Warren Buffett Medal of Freedom av USAs president Barack Obama. I en kommentar i New York Times kritiserer Buffett amerikansk skattepolitikk. Han ønsker å bidra med mer penger til statskassa.

Foto: KEVIN LAMARQUE / Reuters

I en kommentar i mandagens utgave av New York Times oppfordrer Buffett amerikanske politikere til å øke skattene for landets rikeste.

Han mener milliardærene ikke bidrar nok for å løse de enorme økonomiske utfordringene USA står overfor.

– Mens de fattige og middelklassen kjemper i Afghanistan, og mens de fleste amerikanere sliter for å få endene til å møtes, så fortsetter vi megarike å motta skattelettelser, skriver milliardæren.

Verdens tredje rikeste

Warren Buffett som, ifølge Forbes, har en anslått formue på 47 milliarder dollar (258 milliarder kroner), regnes for å være verdens tredje rikeste person. Han er styreleder for holdingselskapet Berskhire Hathaway.

80-åringen har også tidligere kritisert skattesystemet i USA. I fjor betalte Buffett i underkant av sju millioner dollar i skatt

– Det høres ut som mye penger, men det jeg betalte var bare 17,4 prosent av min skattbare inntekt. Det er faktisk lavere enn alle de 20 som jobber på vårt kontor. Deres skattenivå ligger på mellom 33 og 41 prosent, skriver Buffett.

Superkomité

Da den amerikanske kongressen til slutt klarte å bli enige om å heve gjeldstaket, ble en superkomité bestående av 12 kongressmedlemmer og senatorer oppnevnt. Deres jobb er å finne ut hvordan den amerikanske staten skal spare 1,5 billioner dollar.

Skatteøkninger er ikke spesielt populært i USA, særlig ikke blant republikanerne.

– Storforbrukerne i Washington vil garantert hevde at vi må heve skattene for å løse dette problemet, men skatteøkning vil bare ødelegge flere arbeidsplasser og forverre tilstanden i vår økonomi, sa senatoren Jim DeMint, som tilhører Tea Party-fløyen i partiet etter at Standard & Poor's nedgraderte USAs økonomi.

Buffett mener superkomiteen bør øke skatten for de som tjener mer enn én million dollar i året, inkludert beskatning på aksjevinster som beskattes lavere enn inntektsskatt. Han mener de som tjener mer en 10 millioner dollar bør betale enda mer.

– Mange vil betale mer

– I 1992 tjente de 400 med størst innekt i USA 16,9 milliarder dollar. De betalte 29,2 prosent i skatt. I 2008 hadde den samlede inntekten steget til 90,9 milliarder dollar, men de betalte bare 21,5 prosent i skatt, skriver Buffett i kommentaren.

Buffett mener mange av de rikeste elsker USA og setter pris på mulighetene landet har gitt dem.

– Mange har meldt seg inn i Giving Pledge, og lovet å gi bort det meste av formuen. De fleste vil ikke ha noe imot å betale mer skatt, særlig når så mange deres landsmenn sliter, skriver Buffett.

– Mine venner og jeg har blitt dullet med lenge nok av en milliardær-vennelig kongress. Det er på tide at vår regjering tar delt ansvar på alvor, avslutter Buffett kommentaren.