Hopp til innhold

BP har brukt 20 milliarder kroner

Oljeselskapet BP har brukt over 20 milliarder kroner på å forsøke å tette oljelekkasjene i Mexicogolfen.

Oljeutslipp i Mexicogolfen

Siden juli har om lag 749.100 fat med olje blitt samla opp i Mexicogolfen.

Foto: BP PLC / Ap

Det viser tall oljeselskapet nylig har lagt fram.

Amerikanske myndigheter anslår at mellom 35.000 og 60.000 fat olje lekker ut i den ødelagte oljebrønnen i Mexicogolfen hver dag, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Vil øke innsamlingskapasiteten

Siden juli har om lag 749.100 fat med olje blitt samla opp. Planen er å øke innsamlingskapasiteten til 60.000-80.000 fat om dagen.

– Kostnadene hittil har nådd 3,5 milliarder dollar. Det inkluderer kostnader i forbindelse med opprydning, arbeidet med å få kontroll over utslippet, penger til Golf-statene, erstatningskrav og føderale kostnader, skriver selskapet i en pressemelding.

Ny hette på plass

BP arbeidet i går med å få på plass ei ny hette over den ødelagte oljebrønnen. Håpet er at denne skal greie å stoppe lekkasjen fullstendig.

Forsøk på å tette oljelekkasjen

BP arbeidet søndag kveld med å få på plass ei ny hette over oljebrønnen.

Foto: Marc Morrison / Ap

Selskapet understreket imidlertid at det er ingen garanti for at den nye metoden vil bli en suksess. Mens arbeidet med å få på plass hetta har pågått, har oljen strømma fritt ut i havet.

I dag melder selskapet at de har fått plassert den nye hetta riktig, og at prosessen har gått som planlagt.

– Ingeniører har gjort betydnngsfulle framskritt i å skifte hetta over oljebrønnen i Mexicogolfen, sier admiral Thad Allen, som har ansvar for oljeutslippet i den amerikanske regjeringa, til AFP.

Eksploderte 20.april

BPs oljerigg Deepwater Horizon eksploderte og sank 20 april i år, og utløste en enorm oljekatastrofe. De store utslippene truer fiskeindustrien, turistnæringa og fauna og flora langs hele USAs golfkyst.

BP har gjort flere forsøk på å få stoppa utslippet, men hittil har de ikke lykkes.