Normal

BP fortsetter pengeinnsamling til oljeopprydning

BP stanser oljeleting i flere land for å bruke penger til opprydningen i Mexicogolfen.

Oljeopprydning i Mexicogolfen

Oljeopprydning i Mexicogolfen. Beregninger viser at lekkasjene har kostet BP 20 milliarder dollar så langt.

Foto: Judi Bottoni / AP

Selskapet har nå besluttet å avslutte olje- og gassleting i Colombia for å frigjøre 1,2 milliarder dollar, nær 7 milliarder kroner, til å renske opp etter Deepwater Horizon-katastrofen, skriver Sky News.

Les: BP la frem tap på 17 mrd dollar
Les mer: – Det største oljeutslippet til havs

Tidenes verste

BP har tidligere solgt konsesjoner i USA, Canada og Egypt til det amerikanske selskapet Apache, for å øke sine midler til opprydningen med 5,6 milliarder dollar.

Oljelekkasjene fra brønnen i Mexicogolfen er målt til hele 4,9 millioner fat, nær 780 millioner liter. Ulykken er med det regnet som tidenes verste av sitt slag.

BP forsøker nå å opparbeide seg et krisefond på 19 milliarder dollar fra ulike salg, etter at det forrige uke ble klart at lekkasjen hadde ført til utgifter på hele 20 milliarder så langt. Det er firmaets første kvartalsmessige tap på 18 år.

Kvitter seg med interesser

BP har vært tilstede i Colombia i 20 år. Stansen i oljeletingen innebærer at firmaet kvitter seg med en majoritet av sine interesser i landet.

I tillegg til stansen i Colombia, vurderer BP å kvitte seg med produksjonseiendeler i Vietnam og Pakistan - disse pengene skal også gå til opprydning i Mexicogolfen.

Vil tvinge oljen tilbake i reservoar

BP skal forsøke å plombere brønnen denne uka. Operasjonen har fått navnet «static kill».

Det skal først pumpes slam og sement direkte inn i brønnen for å forsøke å tvinge oljen tilbake i reservoaret.

Operasjonen etterfølges med nye materialer som sprøytes inn i brønnen nedenifra fire til sju dager senere, gjennom en avlastningsbrønn som er boret ned til hovedbrønnen.

Det er boret to slike avlastningsbrønner, i tilfelle den første ikke skulle treffe.