Hopp til innhold

Børsene raser etter europeiske valg

I går ble det klart at sosialistene tar over i Frankrike, mens de to store partiene i Hellas mister flertallet sitt. Det får euroen til å skjelve.

Børsen i Tokyo

Børsen i Tokyo falt med 2,78 etter blant annet valgresultatene i Hellass og Frankrike.

Foto: Shizuo Kambayashi / Ap

Da børsen i Aten åpnet, falt indeksen raskt 7,7 prosent, mens verdien av bankene sank med over 19 prosent. Ved stengetider mandag var indeksen på 6,7 prosent.

CAC 40-indeksen i Paris falt med 1,29 prosent, i tillegg til nedgangen på 1,9 prosent fredag. DAX-indeksen i Frankfurt falt enda mer, med 2,2 prosent.

Men det har gått enda hardere ut over euroen. Valutaen nådde sitt laveste nivå siden januar, målt i forhold til amerikanske dollar. Man får nå 7,50 kroner for en euro.

Også i Oslo var det røde tall i formiddag. Hovedindeksen hadde falt med 1,12 prosent etter vel en halvtimes handel, men hentet seg etterhvert inn igjen og sluttet på stedet hvil ved stengetid.

De viktigste asiatiske børsene falt også betydelig i natt. I Tokyo var nedgangen på 2,78 prosent, i Sydney på 2,16, mens børsen i Seoul hadde falt 1,64 prosent ved stengetid.

På ettermiddagen lokal tid var indeksen i Hong Kong ned 2,71 prosent, mens nedgangen i Shanghai var 0,49 prosent.

Størst usikkerhet i Hellas

Størst usikkerhet var det knyttet til valget i kriserammede Hellas. Der har EU ventet nervøst på resultatet. For hele kriseprogrammet til unionen kan settes i fare ved en uavklart parlamentarisk situasjon i landet.

Markedet ser også på valget i Hellas som viktigere enn valget i Frankrike på grunn av konsekvensene det kan få for andre svake økonomier i Sør-Europa, som i Spania og Portugal.

Da det viste seg at de to store greske partiene, PASOK og Nytt Demokrati, mistet flertallet falt de asiatiske børsene markant natt til mandag. De to partiene har til sammen fått 149 av de 300 plassene i nasjonalforsamlingen, viser tall fra innenriksdepartementet.

Siden Nytt Demokrati ble det største partiet, får partilederen Antonis Samaras oppgaven med å forsøke å danne en styringsdyktig regjering. Dersom han mislykkes, kan det gå mot et snarlig nyvalg.

Fem andre partier, som alle har avvist betingelsene i de to krisepakkene Hellas har fått, utgjør nå flertallet i nasjonalforsamlingen.

Første sosialist siden Mitterrand

I Frankrike ble François Hollande den første sosialistiske presidenten siden François Mitterrand, og han ble møtte av titusenvis av jublende tilhengere på Bastille-plassen i Paris i natt.

Om bare en uke skal den nye presidenten innsettes, og hans første utenlandstur går til Tyskland, der Angela Merkel står klar til å ta ham imot.

Holland, har tidligere sagt at han vil jobben for en vekst i hele EU, og at han vil kreve en reforhandling av den europeiske finanspakken som ble lansert i fjor.

Her vil nok Merkel ha et ord med i laget, og det er knyttet stor spenning til samtalene mellom de to. Spesielt siden Merkel og den avgåtte presidenten Nicolas Sarkozy hadde en god tone seg imellom.

Les: Hollande kastes rett til løvene

I Hellas er situasjonen mye mer dramatisk. De partiene som er mot de kraftige kuttene i den greske økonomien fikk en oppslutning på 60 prosent, mens koalisjonsregjeringen med PASOK og Nytt Demokrati ble hardt straffet for sine upopulære sparetiltak.

De to tidligere kjempene i gresk politikk fikk bare til sammen 32 prosent av stemmene, og mistet flertallet i nasjonalforsamlingen.


Men det var allikevel konservative Nytt Demokrati som fikk flest stemmer og sier de ønsker å danne er ny samlingsregjering som ser mot Europa.