NRK Meny
Normal

Børsen ytterligere ned

Etter en heftig berg- og dalbane endte Oslo Børs ned i dag. Gårsdagens børshopp er dermed spist opp.

Oslo Børs
Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

I går unngikk Oslo Børs røde tall for første gang på en uke. Hovedindeksen, som betegner verdien av aksjene på børsen, endte med en oppgang på 2,64 prosent.

HØR: Intervju med sjeføkonom Steinar Juel i Nordea.

Opp som en løve, ned som en skinnfell

Og det så ut til at oppgangen skulle fortsette da handelen åpnet i morges klokka 0900. Hovedindeksen spratt rett i været og nådde nesten 400-grensa, før den igjen falt.

Ved børsslutt sto hovedindeksen på 381,2 poeng. Dette er litt over nivået den var på etter den helsvarte mandagen med 6,4 prosents fall.

Les mer: Verste børsdag på 17 år

Tirsdagens opptur med stigning i hovedindeksen er dermed nesten helt spist opp med dagens fall som så langt er på 1,61 prosent. Fallet er dermed på nærmere 26 prosent hittil i år på Oslo Børs.

Questerre Energy Corporation, Aker Kværner og Petrobank Energy & Resources er hittil dagens største tapere i aksjehandelen på Oslo Børs. Også StatoilHydro-aksjen sliter, og har falt med nesten fem prosent i løpet av dagen.

Også prisen på en liter nordsjøolje har falt. Ved børsens stengetid hadde prisen falt med 1,14 prosent og sto i 87,44 dollar.

Fall i Europa

I går var det en positiv dag på de europeiske børsene, men tendensen har vært en helt annen i dag. De viktigste europeiske børsene opplevde onsdag morgen en kortvarig oppgang før pilene igjen pekte nedover.

Les også: Børsfall i Europa tross asiatisk oppgang

Samtidig tyder signaler nå på ytterligere rentekutt fra den amerikanske sentralbanken. Rentekuttet på 0,75 prosent fra tidligere denne uken ser ikke ut til å ha gjort nevneverdig inntrykk på aktørene i markedet.

Dn.no skriver at det ut i fra såkalte renteforventninger kommer indikasjoner på ytterligere rentekutt fra Federal Reserve.

Rentemarkedet priser inn rentekutt med ytterligere 0,5 prosent.

- Det er ganske ekstremt med et rentekutt på 1,25 prosentpoeng på en uke, det høres helt absurd ut. Det sier noe om markedets vurdering av situasjonen, sier sjefstrateg Leif-Rune Rein i Nordea til DN.no. 

Men den norske renta forblig foreløpig uberørt av den internasjonale økonomiske turbulensen, slik flere spådde:

Les mer: Rører ikke renta