NRK Meny
Normal

Boligprisene fortsetter å stige

Boligprisene er nå 0,6 prosent høyere enn i mai, viser statistikk fra Norges Eiendomsmeglerforbund.

Boligsalg
Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Korrigert for sesongvariasjoner er prisene 1,1 prosent høyere enn forrige måned. Det betyr at prisene steg mer fra mai til juni år enn i et gjennomsnittsår.

For første gang i år er prisene høyere enn samme måned i fjor. Sammenlignet med juni 2008, har boligprisene økt med 0,8 prosent.

Hittil i år har prisen på en norsk gjennomsnittsbolig økt med 12,1 prosent.

Prisen på delte boliger stiger mest

Det er tomannsboliger og rekkehus som har den kraftigste prisveksten. Hele 1,4 prosent steg prisen fra mai til juni. Til sammenligning steg prisene på leiligheter med 0,9 prosent, mens prisene på eneboliger faller med 0,7 prosent.

Enorme prisforskjeller landet rundt

Prisforskjellene er store avhengig av hvor i landet man bor. Mens prisene den siste måneden har steget med alt mellom 0 til 2 prosent, blir utslagene langt større om man sammenligner tallene for juni i år med juni ifjor.

Tallene fra meglerne viser at prisene i Hedmark det siste året har steget 8 prosent. Til sammenligning har det i Bergen og deler av Hordaland vært en prisnedgang på fire prosent.

- Prisforskjellene rundt om i landet er enorme og helt annerledes enn her i Oslogryta, sier Finn Tveter, direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Finn Tveter, direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund

Direktør Finn Tveter og Norges Eiendomsmeglerforbund har inntil i dag holdt på at boligprisene skal falle 10 prosent i 2009. I dag endret NEF prognosene sine til null. Det betyr at meglerne tror prisene ved utgangen av 2009 vil være på 2008-nivå.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Flere og stadig raskere salg

Siden januar har formidlingstiden falt hver eneste måned. Juni er intet unntak. Nå tar det i gjennomsnitt 34 dager fra en bolig legges ut på finn.no til den er solgt. Det er fem dager mindre enn i mai, og nesten halvparten av tiden det tok å selge i januar.

Totalt ble 6681 boliger solgt i juni. Det er 11 prosent flere enn året før.

Samtidig synker tilbudet av boliger i markedet. Det ligger nå omtrent 10 prosent færre boliger til salgs på finn.no enn på samme tid i fjor.

Rakettfart i borettslags-priser

Statistikken til OBOS viser også en høyere prisvekst enn ventet. Hittil i år har prisene på OBOS-boliger steget med 18 prosent. Den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen for alle brukte OBOS-tilknyttede boliger er nå 30.294 kroner.

Les: - Høyere vekst enn forventet