Hopp til innhold

Blodrente i Statens Pensjonskasse

Mer enn 30.000 lånekunder i Statens Pensjonskasse må vente flere måneder før de får ta del i det kraftige rentekuttet som andre kunder får i private banker.

Statens pensjonskasse
Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Mens lånerenta i bankene har falt flere prosent, har den stått tilnærmet stille hos Statens Pensjonskasse .

Halvorsen vil ha raske rentekutt

Kristin Halvorsen

Kristin Halvorsen.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Finansminister Halvorsen sa tidligere i høst at hun forventet at de private bankene skulle være raske med å sette ned renten.

- Det er veldig viktig at bankene nå er raske med å følge opp. Til sjuende og sist er det jo det som står på brevet fra banken som teller for enkelthusholdningene, sa Halvorsen til NTB så sent som den 17. desember.

Nå er mange provoserte over at det samme ikke gjelder for Statens Pensjonskasse.

Fire måneder på etterskudd

I dag må du betale halvannen prosent mer for lånet ditt i Statens Pensjonskasse enn i banken. Det betyr 22.500 kroner mer i året på et lån på halvannen million.

Renta som i dag er på hele 6,25 %, blir justert annenhver måned. Men det tar fire måneder før du når dagens rentenivå hvis du er kunde i Statens Pensjonskasse, sier leder av låneseksjonen, Mette Ystebø Hagen.

- Renta fra 01.01 2008 er beregnet ut fra statskassevekslene fra september til oktober; det som var gjennomsnittlig rente da.

Så dere ligger fire måneder på etterskudd?

- Ja, det gjør vi, sier Ystebø Hagen til NRK.

Ny rekord i lånesøknader

Mette Ystebø Hagen

Mette Ystebø Hagen.

Foto: Statens Pensjonskasse

450.000 ansatte i offentlig sektor, kan søke lån i Statens Pensjonskasse. 33.000 har brukt denne muligheten. I år har pensjonskassa fått 16.000 lånesøknader, som er ny rekord.

Den såkalte normrenten som pensjonskassa bruker, skal forhindre at lånekundene blir fordelsbeskattet. Med andre ord, å måtte betale skatt av differansen mellom en billig rente i pensjonskassa kontra en dyrere rente i banken.

Situasjonen snudd på hodet

Nå derimot, er situasjonen snudd på hodet. Du må betale blodrente i pensjonskassa framfor billigere rente i banken. Mette Ystebø Hagen forstår kundene som nå lar seg irritere over at de ikke får ta del i at renta faller.

Og pågangen fra irriterte kunder er stor.

- Vi har merket mye spørsmål, ja. Kunder lurer på hvorfor vi ikke setter ned renta. Det er ikke en enkel modell å forklare, så det er ikke så enkelt for kundene våre å forstå den. sier Ystebø Hagen.