Årsverste på Oslo Børs

Oslo Børs falt mandag kraftig og hovedindeksen endte ned 3,9 prosent på den første handledagen i oktober. Det er lavest hittil i år.

Oslo børs

Årets siste kvartal starter dermed på omtrent samme måte som det forrige ble avsluttet på Oslo Børs.

Mandag, den første handledagen i fjerde kvartal, ble en stor nedtur på børsen.

Årets siste kvartal starter på omtrent samme måte som det forrige ble avsluttet, skriver DN.no.

Tredje kvartal var det verste for aksjemarkedene siden finanskrisen i 2008. Årsaken er blant annet i gjeldskrisen i eurosonen og svakere utsikter for verdensøkonomien generelt.

Yara ned 6 prosent

Solenergiselskapet REC falt hele 12,86 prosent til en aksjekurs på 4,56 kroner mandag.

REC er i ferd med å avvikle sin norske virksomhet og næringsminister Trond Giske (Ap) sa mandag at det ikke er aktuelt for staten å gå inn på eiersiden.

I alt 119 selskaper slet tungt mandag. Yara falt hele 6,06 prosent, Hydro endte ned 4,03 prosent og Telenors aksje fikk redusert sin verdi med 3,29 prosent.

Børslokomotivet Statoil falt med 2,28 prosent og DnB NOR-aksjen falt 1,52 prosent.

Tidlig mandag morgen varslet Orkla at selskapets tilbud om å overta Jotun var blitt avvist. Orkla-aksjen falt 1,38 prosent da børsen åpnet, og endte ned 3,04 prosent.

Fall i Europa og Asia

Fallet på Oslo Børs var på linje med de store markedene i Europa.

I London falt FTSE-indeksen med 1,03 prosent, og endte på 5.075,50 poeng . I Paris var CAC-indeksen ned 1,85 prosent til 2.926,83 poeng og DAX-indeksen i Frankfurt falt 2,28 prosent til 5.376,78 poeng.

Fallet i Europa tilskrives situasjonen i Hellas, som har skapt ny frykt i markedet. Den greske regjeringen la fram tall som viste at landet ikke kommer til å nå budsjettmålene i år og neste år. Landet vil forbli i resesjon i 2012.

Også i Asia var det børsfall mandag. Nikkei-indeksen i Tokyo endte dagen med en nedgang på 1,78 prosent. Topix-indeksen falt 1,85 prosent.