Hopp til innhold

Økonomer tror blå boligpolitikk kan gi høyere boligpriser

Med en blå regjering kan krav om egenkapital, boligskatter og -avgifter stå for fall. Men slike tiltak kan gi høyere boligpriser og øke presset i boligmarkedet, mener økonomer NRK har snakket med.

Bolig

PRESS: I et presset norsk boligmarked er det flere steder svært vanskelig å komme seg inn – spesielt for unge mennesker.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / NTB scanpix

I et presset norsk boligmarked fortsetter prisene å stige, og spesielt ser mange unge mørkt på å skulle kunne kjøpe seg bolig.

Før høstens stortingsvalg lover de borgerlige partiene å gjøre det lettere for folk å komme seg inn på boligmarkedet, ifølge en sammenligning NRK har gjort av politikken deres.

Hovedfokuset er mer boligbygging og senke eller fjerne kravet om egenkapital, slik at flere kan få boliglån i banken.

Dyre avgifter, for eksempel dokumentavgiften, skal også kuttes. Det er god Frp-politikk, mener partiets finanspolitiske talsperson Ketil Solvik-Olsen.

Steinar Holden

MER PRESS: Noen av opposisjonens tiltak vil føre til et enda høyere prisnivå på boliger, ifølge økonomiprofessor Steinar Holden.

Foto: Moment Studio / UiO

– Det skal ikke være slik at du må «bo deg i hjel» i Norge, at det skal koste så mye at du blir en gjeldsslave, forklarer Solvik-Olsen til NRK.

Økte priser

Men å hjelpe flere inn på boligmarkedet kan også være farlig, mener fire økonomer som har sett på tiltakene opposisjonen har sendt til NRK.

Økonomiprofessor Steinar Holden ved Universitetet i Oslo er en av dem som mener at dette kan presse boligprisene oppover.

– Disse tiltakene vil nok føre til økt etterspørsel etter bolig, og det vil nok være med på å dra opp prisnivået på boliger enda mer, sier Holden til NRK.

– Det vil føre til økt press i boligmarkedet?

– Ja, det vil det nok, mener professoren.

I tillegg til Holden har økonomer fra Nordea, BI og Universitetet for miljø- og biovitenskap sett på forslagene.

– Mangel på boliger

Høyre-leder Erna Solbergs liste over skatter, krav og avgifter som skal vekk eller ned er lang. Men listen blir raskt lagt til side når NRK spør om dette også kan føre til høyere priser på boliger.

– Alle andre forslag rundt dette er bare små hjørnereparasjoner på ting. Det er det vi bygger nesten 10.000 færre boliger enn det befolkningsveksten vår tilsier at vi skal bygge, som er utfordringen. Det er det som er prispresseren i Norge. Vi har rett og slett mangel på boliger etter hvert, sier Solberg til NRK.

(Saken fortsetter under bildet)

Høyre-leder Erna Solberg

FLERE BOLIGER VIKTIGST: Høyre-leder Erna Solberg mener den store prispresseren på boligmarkedet i Norge er at det bygges for få boliger, og at alt annet blir små hjørnereparasjoner.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

I Frp kunne de ikke ha vært mer enige med Solberg. Uroen er rett og slett overdrevet, sier Solvik-Olsen.

ketil solvik-olsen

FRA LEIE TIL EIE: Trykket på leiemarkedet gjør det vanskeligere for folk å få spart opp egenkapital til boligkjøp, sier Frps Ketil Solvik-Olsen.

– Vi ser det ikke slik at det vil skape et prispress. Men dét det gjerne betyr, er at du får en forflytning fra et leiemarked til et kjøpemarked, mener Frps finanspolitiske talsperson.

– I dag ser vi at det er et enormt trykk på leiemarkedet. Det gjør det bare vanskeligere å få spart opp egenkapital for folk som egentlig ønsker å kjøpe, sier Solvik-Olsen.

Flere problemer

Økonomene mener boligbygging og noen av de andre tiltakene opposisjonen har på lur kan balansere prispresset noe. Men hovedkonklusjonen står ved lag:

– Vi er nok mange som synes at det er problematisk å se de unge som sliter med å komme inn på boligmarkedet, vedgår Holden.

– Men problemet er jo dels knyttet til at noen av dem kommer inn, kjøper for dyre boliger og kanskje må ta opp for stor gjeld, og da får problemer senere. Dels er det også at den høye etterspørselen kan føre til at boligprisene stiger så mye at de faller på et senere tidspunkt, forklarer økonomiprofessoren.