Hopp til innhold

Derfor er meglerne bekymret for høye boligpriser

Boligprisene i januar steg med 3,8 prosent sammenlignet med desember i fjor, men den voldsomme oppgangen i markedet begynner å bekymre eiendomsbransjen.

Boligprisene fortsetter å stige

VEKSTEN FORTSETTER: Prisene fortsatte å stige i januar.

Foto: ABCenter, Jarle Osen, PRIVATmegleren Vikebø & Jørgensen, Stian Wiik, Grandal eiendomsmegling

Boligprisene er dermed 8,5 prosent høyere enn i januar i fjor. Det ble klart da boligprisstatistikken for januar 2013 ble lagt frem i dag. Korrigert for sesongvariasjoner var prisene 0,6 prosent høyere enn forrige måned.

– Prishoppet fra desember til januar var som normalt. Dette er femte år på rad hvor prisstigningen lå innenfor intervallet 3,3-4,6 prosent mellom disse to månedene, sier Terje Buraas i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff).

Terje Buraas, styreleder i Eiendomsmeglernes forening (Eff)

Terje Buraas, styreleder i Eiendomsmeglernes forening (Eff).

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Bekymret

Men til tross for oppgang er bransjen bekymret over utviklingen.

– Det var en normal januar, men utviklingen før var veldig høy. Det er en lang trend her som tyder på at prisutviklingen er i det øvre sjikt av det vi hadde trodd. Januar avløser en høy desember, som i utgangspunktet skulle være lav, sier Buraas til NRK.no.

– Dere gir uttrykk for bekymring. Hvorfor?

– Ingen er tjent med at boligprisene er i utakt med resten av markedet. Vi ønsker at den skal stå i forhold til pris- og lønnsutviklingen. En vekst opp mot 10 prosent vil ikke gå over tid. Jo mer veksten nærmer seg fem prosent, jo bedre. Får vi et rentehopp, går forbruket ned og arbeidsledigheten opp, sier Buraas.

– Så når meglerne uttrykket bekymring for høye boligpriser, er det oppriktig?

– Vi er tjent med et stabilt og godt marked.

Lederi Norges Eiendomsmeglerforbund Tormod Boldvik deler bekymringen til Buraas, poengterer at boligmarkedet opplevde en voldsom vekst i 2012.

– Det handler om hvilket utgangspunkt man har for det som er normalt. Man kan plusse fire og fire mange ganger, men til slutt blir det en del. Dette gjør at det kan være utfordrende for mange grupper å komme seg inn på boligmarkedet med dagens prisnivå. Ikke bare førstegangsetablerere, men folk med for eksempel lærerlønn vil slite slik det er nå, sier Boldvik.

Har spådd fire prosent prishopp

Han mener myndighetene har grepet inn i feil ende av problemet, som ifølge ham er at tilbudet ikke står i stil med etterspørselen. Der det burde bygges mer for å øke tilbudet, er det etterspørselen som blir forsøkt knepet igjen gjennom blant annet strengere kapitalkrav. For ett år siden økte Finanstilsynet kravet til egenkapital fra 10 til 15 prosent. I tillegg er bankene blitt underlagt en strammere kapitalpraksis.

– Det gir usosiale effekter. Vi ønsker jo ikke folk som ikke har betalingsevne i et dyrt marked, men i et Norge hvor det å eie egen bolig er normalen og vi ikke har et leiemarked til å ta unna, blir det problematisk, sier Boldvik.

Norges Eiendomsmeglerforbund har spådd en prisvekst i 2013 på fire prosent.

– Du burde ikke revurdere det allerede nå, eller hva?

– He he. Jeg vil ikke diskutere prognosene våre nå, allerede i januar. Vi får snakkes om det om noen måneder, sier han.

I Sverige tok det ett års tid før økte krav om egenkapital virket inn på prisnivået og bremset veksten. Men både Boldvik og Buraas tror det kan ta lenger tid her. Om det i det hele tatt skjer. Det siste året har foreldre med god råd blitt en stadig viktigere billett inn på boligmarkedet for førstegangsetablererne.

– Presset var i utgangspunktet mindre i Sverige, så vi ser det nok ikke før tidligst til høsten. I så fall kan det bli et spennende bilde på boligmarkedet da, sier Boldvik.

Øker mer utenfor byene

Økningen er mer fordelt en tidligere, ikke bare i de store byene. Oslo er fortsatt på topp, mens Bergen er under landsgjennomsnittet.

Omsetningen ligger på samme nivå som januar i fjor, til tross for at omsetningen sank i slutten av fjoråret, men det er lite å velge i, under 10.000 boliger på Finn.

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris for omsatte boliger i januar i år var 31.300 kroner, 2.450 kroner høyere enn for ett år siden.

Prisene økte for alle boliger, men prisen på eneboliger steg mest.

– Disse boligprisene er i overkant av det vi hadde trodd, sier Terje Buraas.

Januar er tradisjonelt en prissterk måned på boligmarkedet, først og fremst fordi etterspørselen er større enn tilbudet. Mange venter med å legge boligen ut for salg frem mot våren.

Norske boligprisene vokste nærmest kontinuerlig fra og med 1993, og siden 2000 har gjennomsnittlig vekst vært på åtte prosent. Prognosemiljøene har spådd en boligprisvekst på pluss/minus fem prosent i 2013. I fjor landet prisøkningen på 6, 7 prosent, og flere eksperter har varslet en gradvis nedtrapping av veksten frem mot 2015.

AKTUELT NÅ