NRK Meny
Normal

– Vil ikke gi løfter vi ikke kan holde

– Tyskland har vist at vi er villige til å bidra til å bekjempe krisen i eurosonen, men vi vil ikke gi løfter vi ikke kan holde. Det sa forbundskansler Angela Merkel da hun talte for verdens økonomiske forum i Davos.

Angela Merkel

Forbundskansler Angela Merkel taler til Verdens økonomiske forum.

Foto: LAURENT GILLIERON / Ap

Verdens maktelite er samlet i den lille sveitsiske byen for å diskutere hvordan verden skal reddes fra gjeldskrisen.

Det årlige møtet til Verdens økonomiske forum åpnet onsdag med et sterkt fokus på de økonomiske problemene i verdensøkonomien, og da spesielt den europeiske.

I sin tale henvendte Angela Merkel seg til de som mener at Tyskland må legge mer penger på bordet for å hjelpe andre europeiske land ut av krisen. Merkel sa at Tyskland er Europas økonomiske drivkraft, men understreket at landet ikke kan handle på egen hånd for å løse kontinentets økonomiske problemer.

– Vi kan ikke godta en situasjon der vi blir tvunget til å love noe vi ikke er stand til å holde, da blir vi for sårbare. Jeg mener vi har vist at vi er solidariske, sa den tyske forbundskansleren.

Svakheter

– Eurosonen har strukturelle svakheter og det er store forskjeller i medlemmenes konkurranseevne. Det har blitt tydeligere i løpet av de to siste årene, fortsatte hun.

Merkel mener det er tydelig at resten av verden er i ferd med å miste noe av troen på de europeiske landene og at det nå er viktig å gjenreise tilliten i markedet. Hun mener det må gjøres gjennom strengere budsjettdisiplin og strengere skatteregler.

– Andre land er usikre på om vi får gjort noe med problemene, men nå er det på tide å ta tak i saken. Tillit er det sterkeste valutaen man kan ha i disse dager, sa Merkel.