Hopp til innhold

– Vi føler oss sviktet

Forbundsleder Leif Sande i Industri Energi er svært skuffet over at oljestreiken ble stanset like etter midnatt.

Leif Sande

Forbundsleder Leif Sande lover å fortsette kampen.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) gikk inn med tvungen lønsnemnd , og hindret dermed full lockout og permittering av 6500 oljearbeidere.

Arbeidstakerorganisasjonene ønsker en generell pensjonsalder på 62 år, et krav arbeidsgiverne ikke ville innfri.

Sande mener at regjeringen tar parti med oljeselskapene, og griper inn i en lovlig konflikt.

– Veldig trist. Vi føler oss sviktet, dette er et totalt ubegrunnet vedtak om lønnsnemnd. Det er rett og slett et ønske om å gå inn på arbeidsgiversiden og ta parti i konflikten for å holde ned alle 62-åringene som kjemper for pensjonen sin, sier Sande.

Bjurstrøm mente en lockout ville være uforsvarlig, og begrunnet avgjørelsen med at samfunnsmessige interesser og Norges tillit som olje- og gassnasjon.

– Kan svømme i gass

Ifølge Oljeindustriens Landsforening (OLF) ville lockout ha ført til at kun den gassen som er igjen i rørene blir eksportert ut i Europa, og Sande mener det er mer enn nok å ta av.

– Det er begrunnet med gasseksporten til Europa, og det er så rikelig med gass at de kan svømme i gass i månedsvis fremover, sier Sande.

Han takker alle som deltok i streiken, og lover å fortsette kampen for oljearbeidernes pensjon.

En nedstenging av olje- og gassleveranser ville trolig kostet 1,8 milliarder kroner hver dag, og i går kveld steg oljeprisen da det så ut til å gå mot lockout.

Nå har prisen på nordsjøolje gått ned til under hundre dollar fatet på det asiatiske markedet i løpet av nattta.

– Alt var klart til nedstenging

Forhandlingsleder Jan Hodneland mener det var riktig av regjeringen å gripe inn i konflikten.

– Vi er lettet over at vi ikke trenger å stenge ned produksjonen på norsk sokkel, men hadde ikke regjeringen grepet inn nå, hadde vi gjort det. Alt var klart til nedstenging etter midnatt, sier Hodneland ifølge NTB.

Streiken har kostet rundt 200 millioner kroner dagen i de 16 dagene den har vart. Dermed var det samlede inntektstapet på rundt 3,2 milliarder kroner.

Statoil melder også at de vil gjenoppta produksjonen på installasjonene som har vært rammet av streik så raskt det lar seg gjøre.