Hopp til innhold

– Britene ser på Eurosonen som et gjeldsfengsel

Vi er ikke klar over hvor alvorlig denne situasjonen er for Europas velferdsstater, sier NRKs økonomikommentator Steinar Mediaas.

David Cameron

Storbritannias statsminister David Cameron på vei ut av EU-krisemøtet i Brussel i natt.

Foto: FRANCOIS LENOIR / Reuters

EUs-ledere ble ikke enige om nye strengere regler som kan gjøre det lettere å kontrollere budsjettene. Det til tross for lange møter og iherdig innsats fra Tyskland og Frankrike. Årsaken var Storbrittannias skepsis, sier økonomi-kommentator Steinar Mediaas.

Storbritannia har lenge harselert med Eurosonen et gjeldsfengsel. Og britene ser trolig på denne invitasjonen som kom fra Frankrikes president Nicolas Sarkozy og Tysklands forbundskansler Angela Merkel som en invitasjon til å komme inn i det samme fengselet og gjøre opp denne regningen i fellesskap med de andre.

Steinar Mediaas

Steinar Mediaas sier det blir vanskeligere og vanskeligere å komme seg ut av krisen for EU-landene.

Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK

– Tøft, men riktig

– Men det kommer ikke på tale, det er bedre å stå utenfor, sier britenes statsminister David Cameron.

Han sa i natt at det var en tøff, men helt riktig avgjørelse å si nei til Tysklands og Frankrikes invitasjon om å endre Lisboatraktaten for å redde Euroen.

LES: Sarkozy skuffet over britene

EU-landene har snakket om at de kanskje skal stå sammen om den enorme gjeldspakken. Men det er også vanskelig. Tyskland har ikke lyst på å dele på den enorme gjeldens som ligger i Italia, Irland og Spania. Det er vanskelig for Merkel å dele ut gjeld til tyskere også.

Ett annet forsøk har vært å samle all gjeld i ett obligasjonsmarked. Men det forslaget er også skutt ned. Så hver eneste gang man forsøker å gjøre noe i denne saken her, og for hvert eneste krisemøte, er det som om man i Eurosonen roter seg inn i en rottefelle. Man går dypere og dypere inn i fellen, og det blir dyrere og dyrere å komme ut av den.

Børsene reagerer raskt

Troverdigheten overfor aksje- og finansmarkedet har helt tydelig sunket. Det markedet er så lett å lese. Det sier tydelig ifra at dette tror vi ikke på. Børsene har allerede tydelig reagert på møtet som pågår i dag.

De ledende børsene i Asia falt allerede i natt, etter hvert som tvilen om hvorvidt EU-toppmøtet vil klare å løse gjeldskrisen, spredte seg.

Tokyo-børsens Nikkei 225-indeks falt med 1,5 prosent til 8.536,46 poeng. I Seoul falt Kospi-indeksen 2 prosent, mens Taiwan-børsens Weighted Index stengte med en nedgang på 1,3 prosent.

Dyrt å refinansiere

Vi ser også at prisen på å refinansiere gammel gjeld i Europa blir dyrere og dyrere. Og det er tydelig nå at når sju av sytten Euro-regjeringer er blitt kastet, og de er mer opptatte av å lese børs- og obligasjonskurser enn å lytte til de 40 prosent arbeidsledige som går i gatene.

Da er det ting som er ferd med å i oppløsning i de velferdsstatene vi kjenner i Europa.

Pensjonen i fare

Jeg tror ikke vi er klar over hvor alvorlig dette er for de europeiske velferdsstatene. Det er mye viktigere enn om noen banker går over ende. Velferdsstatene er basert på et samhold mellom generasjoner, noe som er en forutsetning for pensjoner. Eller mellom kapital og arbeid.

Dersom dette sosiale limet går i oppløsning er noe av det aller viktigste i ferd med å bli ødelagt.